Mă iau cu mâinile de cap atunci când îi aud pe unii care spun că se plictisesc. Este inadmisibil așa ceva; îmi pare rău că mai sunt oameni care nu își dau seama de nenumăratele ocazii pe care societatea actuală le oferă pentru a fi cu zâmbetul pe buze. De acord, de multe ori este vorba de umor negru, dar într-o comunitate deloc roz, cred că nici umorul nu poate fi decât închis la culoare.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Cu acordul dumneavoastră, voi face o incursiune în istoria cotidiană pentru a șterge de praf câteva evenimente care spun multe despre societatea în care trăim. Una infectată, nu cu Sars Cov II, ci cu virusuri mult mai dăunătoare. Vă las să vă gândiți care este tratamentul potrivit pentru fiecare caz în parte, sau credeți că trebuie vaccinați?

Timișoara este câmp de bătălie. Ședințele de plen au fost transformate în teatre de operațiuni militare și, cum adesea se întâmplă ca războiul să fie purtat pe mai multe fronturi, politicienii locali se împroașcă unii pe alții cu noroi și pe rețelele de socializare. Câteva zile a durat circul ieftin legat de Horticultura, acum este la modă Coltermul. Probabil ați ghicit deja, este vorba de membri consiliului de administrație, de cine a făcut și cine nu a făcut ceva pentru oraș, despre numiri politice (de parcă nu toate ar fi așa) și alte asemenea bazaconii care, pe cei naivi, îi fac să creadă că interesul politicienilor locali pentru binele locuitorilor este unul cât se poate de mare, iar dragostea pentru Timișoara, una nețărmurită.

Dar nu este un caz singular. Purcedem pe drumurile patriei și ajungem în Valea Jiului, județul Hunedoara. O zonă de o frumusețe rară, dar în care după ce industria minieră a fost pusă pe butuci, și-au făcut loc șomajul, sărăcia, depopularea, cei trei prieteni buni ai mai multor regiuni din România. Ei bine, a fost inaugurată recent o șosea în Parâng. Un drum ce face legătura între cabanele de la poalele masivului și stațiile de telescaun. Au construit, au reabilitat, în fine, a fost gata. Sigur că fapta bună trebuia marcată corespunzător, așa că literele ce formează ”Consiliul Județean Hunedoara” au fost amplasate astfel încât să fie văzute de la mare depărtare. Numai că șeful de la CJ Hunedoara, pesedistul Laurențiu Nistor a omis un detaliu: inscripția a apărut pe domeniul public al municipiului Petroșani, cedat de autorități pentru realizarea unei parcări. Astfel, primarul liberal Tiberiu Iacob-Ridzi a dispus înlăturarea acelor litere, pentru că nu exista autorizație de construcție pentru așa ceva. Dacă aveți timp, vă recomand paginile de facebook ale celor doi oameni politici, dar numai dacă nu aveți altceva mai bun de făcut.

Nu știu dacă v-a atras atenția ultimul chef, pardon, ”party” al liberalilor de după congres. Da știu, noi trebuie să evităm locurile aglomerate să fim atenți la tot ce mișcă și strănută, și să fim decenți, că altfel suntem sancționați. Îmi place în schimb cum dansează pe masă duduia de la PNL și sunt tare curios ce altceva se mai ascunde în spatele ușilor aparent închise ale partidelor, pardon, ale cluburilor noapte? Cer scuze, nu ar trebui să am asemenea curiozități.

Apropo, ați citit despre legea parteneriatului civil? E aceea legată de lgbtq+ ce alte litere vor mai urma. Parlamentul a respins-o. Așa cum era de așteptat doar cei de la USR PLUS au susținut proiectul, care sper să fie ultima inepție a acestei grupări politice pe care mi-aș dori să o văd mai implicată în rezolvarea adevăratelor probleme cu care se confruntă țara. Sunt naiv așa-i?

Un alt caz pe care doresc să vi-l aduc în atenție, deși mai sunt multe de abordat. Este vorba de adjunctul Direcției Rutiere Române, comisarul Paul Gavriș, care în toată splendoarea sa, într-un club de noapte, a mimat o scenă de sex, a căzut cu partenera sa peste masa vecină, i-a dat o palmă, după care i-a mai lipit și bani pe frunte. A urmat o replică a omului legii, care a spus că imaginile sunt de mai mulți ani și că nu se afla în timpul serviciului. Evident, vina a căzut pe fosta soție care i-ar fi înscenat mai multe pentru a-l împiedica să își viziteze copilul.

Și dacă suntem cu fundul în sus, pe mese și în multe alte situații, vă reamintesc poziția unui jurnalist care consideră că ar trebui decăzuți din drepturi părinții care refuză să își vaccineze copiii.

Dacă nu ar exista imagini, dacă informațiile ar fi fost obținute ”pe surse”, aș fi încheiat în felul următor: ”Acest articol este un pamflet și orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare. România este o țară civilizată, societatea, una înfloritoare, iar noi, cei care scriem asemenea lucruri, suntem niște ”hateri” retrograzi care ne opunem dezvoltării”. Totuși, în contextul actual, în așteptarea viitoarelor restricții, nu îmi rămâne decât să vă doresc să rămâneți sănătoși, într-o țară infectată cu fel și fel de virusuri.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania