-3.3 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaArheologi din Transilvania reîncep cercetările în cimitirul de la Târgu-Ocna

Arheologi din Transilvania reîncep cercetările în cimitirul de la Târgu-Ocna

Publicat în

spot_img
spot_img

Mai mulți arheologi din Transilvania vor începe o nouă campanie de investigații la Târgu-Ocna. Specialiști de la mai multe muzee și nu numai sunt hotărâți să continue căutările pentru recuperarea și identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în penitenciar. Cu această ocazie a fost lansat un apel către urmașii victimelor decedate în Penitenciarul din Târgu Ocna, care nu au fost încă identificați și contactați. Aceștia sunt rugați să ia legătura cu responsabilul acțiunii, Gheorghe Petrov (tel. 0721 400 396), pentru a fi îndrumați către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate.

Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi condus de Gheorghe Petrov (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei), alături de care se vor afla Paul Scrobotă (Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud), Horațiu Groza (Muzeul de Istorie Turda), Gabriel Rustoiu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia), Marius Oprea (Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România), precum și câțiva studenți și absolvenți de istorie, în calitate de voluntari. Acţiunea este sprijinită de Primăria orașului Târgu Ocna și Protopopiatul Ortodox Onești, iar finanțarea activităților este asigurată din donații particulare, prin intermediul Fundației Doina Cornea din Cluj.

Organizatorii campaniei: Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR), împreună cu Fundația Doina Cornea și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj (MNIT), în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Săpăturile vor începe în 4 octombrie.

Răzvan Idvorean

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Se înființează Ecomuzeul Țării Moților

Ecomuzeul include sate, peisaje autentice, obiective istorice și culturale, reflectând modul în care comunitatea locală a interacționat cu mediul înconjurător de-a lungul timpului.

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | László Felföldi, episcopul Diecezei de Pécs: Trebuie să ne întoarcem şi să căutăm punctul cel mai profund al credinţei...

În omilia sa, oratorul pelerinajului din acest an a dedicat o secţiune specială tinerilor, avertizându-i împotriva pericolelor lumii digitale şi subliniind că şi ei, „tinerii care construiesc şi continuă viitorul”, au nevoie de bucuria credinţei.