21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEPolitehnica din Timișoara, prima universitate din țară care semnează Carta Diversității

Politehnica din Timișoara, prima universitate din țară care semnează Carta Diversității

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) a semnat, în premieră pentru o instituţie de învăţământ superior din România, Carta Diversităţii, o iniţiativă a Comisiei Europene din 2010, lansată în ţara noastră în aprilie 2018, care reuneşte 144 de semnatari, printre aceştia aflându-se marile companii şi principalele instituţii.

Potrivit unui comunicat de presă, dacă, la începuturi, Şcoala Politehnică Timişoara era văzută ca o universitate predominant masculină, deşi a avut şi câteva studente încă din primul an de fiinţare, astăzi, raportul genurilor a început să se echilibreze în UPT, concomitent şi cu dezvoltarea unor noi profiluri şi specializări, precum Arhitectură, Comunicare, Management, dar şi prin interesul tot mai mare al studentelor pentru domenii cum sunt Ingineria sau zona IT.

Rectorul UPT, Florin Drăgan, declară că universitatea pe care o conduce reprezintă de un secol un pol al inovaţiei pentru vestul ţării şi continuă să ducă mai departe această tradiţie. Fiind o universitate tehnică, are la bază dezvoltarea tehnologiei pentru progresul societăţii, iar în ceea ce priveşte tehnologia, aceasta nu face diferenţe de gen, rasă, cultură, religie, etnie, naţionalitate, personalitate sau orice alte trăsături care conferă unicitate fiecăruia dintre noi.

“Pentru UPT, valorizarea şi recunoaşterea potenţialului fiecărei persoane în parte este şi va rămâne o prioritate. Suntem mândri şi bucuroşi să fim prima universitate din România care semnează Carta Diversităţii şi avem convingerea că astfel de iniţiative vor duce la dezvoltarea unei societăţi mai echitabile şi mai favorabile incluziunii. Astfel, ne aliniem şi ducem mai departe spiritul Timişoarei de toleranţă în diversitate. Timişoara a fost şi continuă să fie un spaţiu multicultural, al incluziunii, unde diversitatea a fost întotdeauna sprijinită şi celebrată, sub toate formele ei. Credem cu tărie că viitorul omenirii se bazează pe diversitate şi, de aceea, încurajăm şi alte universităţi să se alinieze acestor valori fundamentale, care stau la baza unei lumi incluzive şi sigure pentru noi toţi”, afirmă Florin Drăgan, citat în comunicatul de presă.

Carta Diversităţii din România urmează modelele de succes existente în alte state europene şi are la bază un set de principii generale, asumate voluntar de către semnatari cu scopul de a promova diversitatea, non-discriminarea, incluziunea şi egalitatea de şanse la locul de muncă.

Angajamentul facilitează semnatarului accesul la platforma de resurse, la bunele practici şi la instrumentele dezvoltate în cadrul Cartei şi la cele puse la dispoziţie prin Platforma Europeană de Diversitate. 

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel