OPINIE | O confuzie criminală

Data:

Coaliția de dreapta face o confuzie criminală, în ceea ce privește definirea cea mai simplă a politicii. În viziunea Orban-Câțu, politica este doar o luptă pentru putere. O continuă luptă împotriva dușmanului politic și a unor adversari din interior care își revendică dreptul de a dispune de banii publici. Lupta cu USR-PLUS a arătat, încă o dată, că premierul liberal înțelege prin politică doar conflict și lupta pentru toata puterea. Toate instrumentele statului sunt arme cu care se duce această aberantă și absurdă luptă.

Dacă ar înțelege că politica este arta guvernării oamenilor, iar interesul public furnizează cel mai bun îndrumar, atunci nu ar muri oameni în cele mai groaznice chinuri și am fi învățat ceva din incendiile trecute din spitale. Dacă ar înțelege politica din perspectiva rolului ei în societate, ar încerca să rezolve problemele din administrație, din școli, din spitale și din alte zone ale socialului. Dar este halucinant să nu faci nimic, în timp ce, în ultimii doi ani, au murit 44 de oameni în 12 incendii care au avut loc în spitale.

În acest timp liberalii și partenerii lor au împrumutat, doar într-un an, 44 de miliarde de euro, cică pentru a lupta cu pandemia. Nici măcar rapoartele promise despre incendiile trecute nu au contat. Și nici o investiție în secțiile de ATI sau în spitalele insalubre unde sunt înghesuiți bolnavii aduși de valurile pandemiei.

În fiecare zi, politienii îndobitociți de o asemenea confuzie răcnesc lozinci și aberează orice le trece prin cap fără rușine și fără o minimă decență. Doar PROPAGANDĂ NESIMȚITĂ, NIMIC PENTRU OAMENI. Totul pentru vot, totul pentru victorie. Adică o uriașă nesimțire care ucide oamenii din spitale, de pe șosele și din alte locuri de unde statul s-a retras.

Când crezi că politica este doar luptă nu ai cum să înțelegi că după ce ai ajuns la guvernare, nu mai ai dușmani. Dușmanii tăi trebuie să fie SĂRĂCIA, BOLILE, CORUPȚIA, SUBDEZVOLTAREA, BIROCRAȚIA EXCESIVĂ și alte forme ale eșecurilor din politică sau din societate.

Dar luptătorul cu vise de Superman nu are timp de aceste nimicuri, el visează la decenii de guvernare luminate de spiritul său providențial. Vrea monopol pe toate pârghiile de putere, toți banii și toate programele europene. Nu acceptă critici, nici discuții, restrânge libertățile, cumpăra presa cu bani publici și marginalizează oamenii competenți care sunt mai populari sau pe cei care au uneori și îndoieli privind guvernanța propriului partid.

Când ești lovit de filoxera luptei cu orice preț, conducerea este abuzivă, minți în statistici; regulile pentru cei mulți sunt dure și nu asiguri pentru toți aceeași unitate de măsură. Tu faci congres cu 5000 de oameni într-o sală, dar oamenilor le spui să nu facă nunți, botezuri sau parastase. Guvernanța cinică și arogantă a lui Cîțu refuză controlul parlamentar și nesocotește statul de drept.

Politica luptei continue, a conflictului omniprezent ucide oameni în fiecare zi. Cîțu și Orban vor deveni amintire (urâtă) nu peste mult timp. Dar va muri alături de ei și această confuzie criminală în ceea ce privește politica? Este puțin probabil! Politica văzută ca război continuu încă va încețoșa mințile slabe și caracterele îndoielnice. Că politica este lupta pentru viață nu este încă o evidență pentru veleitarii și neterminații care au invadat politica noastră.

Vasile Dîncu
Vasile Dîncuhttp://vasiledancu.blogspot.com/
Viceprim ministru în Guvernul Romaniei sociolog, prof. univ. dr Universitatea din Bucuresti si Universitatea Babes Bolyai, Presedinte IRES 2009-2015 (nov) 2004 – 2008, senator PSD Cluj, Parlamentul României, membru al Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă 2005 – 2007,observator si deputat in Parlamentul European, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională, Fost ministru in Ministerul Informaţiilor Publice în Guvernul României. În prezent, Vasile Dîncu este senator și președinte al Consiliului Național al Partidului Social Democrat.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Imnul secuiesc, sau cum s-a rostogolit în presă un non-subiect

Așa după cum bine știm, diavolul stă în detalii, iar când te uiți la detalii observi că povestea a fost nu doar exagerată, ci umflată bine de tot pentru a umfla la rându-i ”ratingul” cam fleșcăit al unora.

Educația lu’ pește! Studenții bihoreni, bătaia de joc a unor incompetenți

Student orădean: „E trist, fiindcă trăim vremuri în care ne rugăm ca activitățile facultative și aici mă refer la cele din cadrul unor instituții de învățământ, să se desfășoare în continuare într-un mediu online”

Război sau pace?

Lumea e divizată la momentul actual. Putiniștii (foști anti-vacciniști) strigă în gura mare că Rusia e atacată verbal, așa că au decis să atace frontal.