Vicepreședintele PSD, deputatul de Maramureș Gabriel Zetea, acuză că se încearcă măsluirea concursului pentru funcția de manager la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, concurs care va avea loc mâine, 6 octombrie, cu începere de la ora 10.00.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Gabriel Zetea susține că din Regulamentul de organizare semnat de președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, în 9 septembrie 2021, Comisia de organizare și desfășurare a concursului a hotărât să elimine articolul 16 din Ordinul Ministerului Sănătății 1520/2016. Acest ordin permitea reprezentanților mass-media sau oricărei persoane interesate să participe, în calitate de observator, la prezentarea proiectelor candidaților.

”Jurnaliştii maramureşeni au luptat, în ultimul an, pentru transparenţă în organizarea concursurilor din instituţiile publice. Cu toate acestea, suspiciunile de fraudă şi de “concurs aranjat” planează asupra celui mai important spital din judeţ. În locul unui concurs corect, unde să primeze profesionalismul, din Regulamentul de organizare semnat de prim-penelistul Ionel Bogdan, în data de 9 septembrie 2021, prin dispoziţie de preşedinte, Comisia de organizare şi desfăşurare a concursului a hotărât să elimine articolul 16 din Ordinul Ministerului Sănătăţii 1520/2016. Acest ordin permitea atât reprezentanţilor mass-media dar şi oricărei persoane interesate să participle, în calitate de observator, la prezentarea proiectelor de management ale candidaţilor”, se arată într-un comunicat de presă al deputatului PSD.

La concursul de miercuri, spune deputatul Zetea, se vor prezenta patru candidaţi care îşi vor susţine oral proiectul de management, însă, potrivit informaţiilor, câştigătorul va fi penelistul Alexandru Oros, protejatul lui Ionel Bogdan, deşi ceilalţi 3 contracandidaţi sunt mult mai pregătiţi în domeniul medical. Este vorba despre dr. Rareş Pop, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Filip Tănase, doctor în Ştiinţe Medicale şi Psihologie şi economistul Mădălina Cîmpean, care lucrează de peste 20 ani la Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare.

“Conform Ordinului 1520/2016 al Ministerului Sănătăţii – România, la susţinerea proiectelor de management pot participa şi persoane din exterior, inclusiv reprezentanţi ai presei. Însă din Regulament, Comisia de Organizare şi Desfasurare a Concursului a hotarat să ELIMINE exact articolul 16 din Ordinul MS, ceea ce arată faptul că PNL nu se dezminte şi singurul lor interes este acela de a-şi numi acoliţii în funcţii publice. Pentru penelişti nu contează că distrug munca enormă care a fost depusă la Spitalul Judeţean din Baia Mare, că investiţiile demarate de fosta conducere a administraţiei judeţene şi de fostul executiv al unităţii medicale se pierd una câte una. Tot ce am făcut în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş pentru a creşte calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor, toate stimulentele pe care le-am acordat angajaţilor Spitalului Judeţean pentru a-i motiva să rămână şi să profeseze aici, acasă, tot efortul pe care fostul manager ec. Sorina Pintea l-a depus de-a lungul anilor pentru ca unitatea medicală din Baia Mare să ajungă în topul spitalelor publice este distrus, astăzi, de gaşca liberală. Alexandru Oros a mai fost numit manager interimar, pentru o lună şi jumătate, în anul 2020, de un alt penelist, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru. În calitate de fost preşedinte al Consiliului Judeţean, având spitalul în subordine, am decis înlocuirea lui Oros cu un adevărat profesionist, actualul director-medical, dr. Vasile Pop. Prim-penelistul Ionel Bogdan arată că nu îi pasă de managementul defectuos dus de Oros în anii în care a condus Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei şi nici acum, când a pierdut o investiţie de 1 milion de euro şi profesioniştii părăsesc Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. Voi sesiza Ministerul Sănătăţii şi cer public explicaţii conducerii Consiliului Judeţean şi Comisiei de concurs pentru a arăta tuturor cum au eliminat din Ordinul de Ministru un articol atât de important care ar fi putut să asigure transparenţa acestui concurs?”, a precizat parlamentarul PSD Maramureş, Gabriel Zetea.

Deputatul PSD Maramureş, Gabriel Zetea, mai susţine că din incompetenţa actualei conduceri a unităţii medicale dar şi a executivului Consiliului Judeţean Maramureş care are în subordine spitalul, al doilea aparat de radioterapie, în valoare de aproximativ 1 milion de euro, a fost pierdut de instituţia băimăreană şi trimis de către Banca Mondială la Craiova. Acum bolnavii oncologici din Maramureş şi din judeţele limitrofe vor fi nevoiţi să ia din nou drumul Clujului sau se vor trata peste hotare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania