75 de ani de la sfințirea Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Timișoara

La 6 octombrie 1946, a avut loc un moment istoric pentru Timișoara și Banat: sfințirea Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din municipiu, cel mai important lăcaș de cult al orașului și unul dintre cele mai impozante din întreaga Românie. Termenul bisericesc pentru acest eveniment este târnosire.

Lucrările de construire au început în 1936, sub purtarea de grijă a protopopului dr. Patrichie Țiucra și au fost continuate sub păstorirea episcopului / mitropolitului Vasile Lăzărescu. Fondurile necesare au provenit din colecte la care au contribuit, în afară de personalul bisericesc, autorități locale, credincioși, elevi, profesori și personalități de seamă ale orașului.

La târnosirea lăcașului de cult au participat patriarhul României, Nicodim Munteanu, mitropolitul Nicolae Bălan de la Sibiu, mitropolitul Vasile Lăzărescu, episcopii Andrei Magieru al Aradului, Nicolae Popovici al Oradiei, Nicolae Colan al Clujului și Veniamin Nistor al Caransebeșului.

În calitate de ctitor al impresionantei catedrale, la slujba de sfințire a participat și Regele Mihai I al României.

Stilul arhitectural este atât unic cât și neobișnuit pentru un lăcaș de cult ortodox de asemenea dimensiuni. Acesta îmbină tradiția religioasă română cu arhitectura moldovenească și bizantină. Stilul, cu firide sub streșini, cu bolte înstelate în interior, cu discuri lăcuite într-o multitudine de culori, poate fi găsit în mănăstiri precum Cozia sau Prislop, tipice secolului al XIV-lea.

Catedrala are nu mai puțin de nouă turle  și patru mini-turle, dintre care turnul principal are 83,7 metri. Temelia este construită pe o placă imensă de beton armat, care este susținută de peste 1.000 de piloți de lemn, înfipți până la 20 m adâncime sub placa de beton. Construcția are o lungime de 63 m și o lățime de 32 m. Cele 7 clopote au o greutate totală de 8.000 kg și au fost confecționate dintr-un material adus din insulele Sumatra și Borneo. Picturile interioare și exterioare au fost executate de pictorul Anastase Demian.

Catedrala Mitropolitană adăpostește la subsol o bogată colecție de artă bisericească bănățeană veche și o valoroasă colecție de icoane.

În interiorul lăcașului de cult se află și moaștele sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, protectorul ortodocșilor români din Banat, fost mitropolit al Timișoarei, venit de la Muntele Athos și retras apoi la mănăstirea de la Partoș. 

sursă foto: Mitropolia Banatului

Răzvan Idvorean