Romancierul Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar, este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2021, a anunţat joi Academia Suedeză.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Laureatul din acest an a fost recompensat pentru “înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente”, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

Gurnah, cunoscut în special pentru romanul „Paradise”, a fost recompensat cu această distincţie pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor prinşi între culturi şi continente”, potrivit Academiei.

Născut în 1948, în Zanzibar, a sosit în Anglia ca refugiat la sfârşitul anilor 1960. Până la recenta pensionare, Gurnah a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la Universitatea din Kent.

A început să scrie la vârsta de 21 de ani, în Marea Britanie, şi a publicat zece romane şi mai multe povestiri, iar tema recurentă este situaţia refugiaţilor în lume. În 1994, cu „Paradise”, a fost inclus pe lista scurtă pentru premiul Booker.

Cel mai recent volum al lui, „Afterlives”, a apărut în 2020.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.