9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNACentru de dezvoltare pentru preşcolari cu sindrom Down, inaugurat la Sfântu Gheorghe

Centru de dezvoltare pentru preşcolari cu sindrom Down, inaugurat la Sfântu Gheorghe

Publicat în

spot_img
spot_img

La Sfântu Gheorghe a fost inaugurat, vineri, un centru de dezvoltare pentru preşcolari cu sindrom Down, construit de Biserica Evanghelică Luterană din România, cu sprijinul financiar al statului ungar.

Centrul de Educaţie Creştină “Samariteanul Milostiv” asigură îngrijire, dezvoltare timpurie şi o varietate de activităţi pentru 25 de copii preşcolari cu sindrom Down. Valoarea totală a centrului educaţional care se întinde pe 414 metri pătraţi este de 111 milioane de forinţi (1,52 milioane lei).

La ceremonia de inaugurare, episcopul evanghelic luteran Dezső Adorjáni a vorbit despre pasiunea pe care bunicul său a avut-o pentru înnobilarea florilor. A relatat că printre răsadurile de flori cultivate de bunicul său au existat câteva lăzi care necesitau îngrijiri speciale, iar pe acestea bunicul le-a considerat a fi cele mai valoroase.

“Astăzi inaugurăm o grădină, o grădiniţă a răsadurilor de flori umane cu astfel de nevoi speciale. Copiii sunt frumoşi, sunt speciali, au nevoie de o atenţie specială, au nevoie de mai multă iubire”, a spus episcopul.

Episcopul a mulţumit oficialilor din cadrul Guvernului Ungariei pentru faptul că au făcut o excepţie şi că în cadrul programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic au construit şi prima grădiniţă pentru copii care au nevoie de educaţie specială.

István Grezsa, însărcinatul guvernamental responsabil cu coordonarea programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, a declarat că în cadrul programului, grădiniţa de la Sfântu Gheorghe este singura construită pentru copiii cu dizabilităţi intelectuale. În opinia sa, înfiinţarea instituţiei este justificată, deoarece comunităţile maghiare de peste graniţă
duc lipsă de astfel de instituţii.

Oficialul ungar a adăugat că grădiniţele construite iau naştere, toate, în spiritul ideii principelui transilvănean Gábor Bethlen, care a spus să facem tot ceea ce se poate face. Este o bucurie că Ungaria are acum posibilitatea de a face acest lucru pentru comunităţile de peste graniţă, a specificat Grezsa.

În cadrul ceremoniei, Eduárd Novák, ministrul Tineretului şi Sportului a vorbit despre faptul că micuţii înscrişi la grădiniţa din Sfântu Gheorghe au mare nevoie de acest ajutor. Şi în calitatea de ministru consideră că sarcina sa este aceea de a crea oportunităţi, astfel încât generaţia care creşte acum să poată practica sporturi în condiţii mai bune decât cei din generaţia sa.

În discursul pe care l-a susţinut, Árpád Antal, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, a subliniat că puterea comunităţii se oglindeşte, întotdeauna, în puterea pe care o au verigile sale mai slabe. “Odată cu inaugurarea de astăzi, consolidăm aceste verigi mai slabe”, a declarat primarul.

Árpád Antal a anunţat, de asemenea, că la cererea Bisericii Evanghelice Luterane, municipalitatea a achiziţionat terenurile şi clădirile din vecinătatea grădiniţei şi le va preda Bisericii, pentru ca instituţia să poată fi extinsă în viitor.

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Proiect inedit | Transilvania interetnică – ciclu de prelegeri istorice pentru clase gimnaziale, organizat în orașele Covasna și Sfântu Gheorghe

Proiectul prin orginalitatea lui, dar totodată prin subiectul său, a dezbătut în rândul copiilor care învață în școli românești din Ținutul Secuiesc, tema susținerii și înțelegerii conceptului de identitate etnică, dar și cel al condiției multietnice a Transilvaniei.