9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘConferința ProEtnica la Sighișoara | Minoritățile naționale din România în situație de...

Conferința ProEtnica la Sighișoara | Minoritățile naționale din România în situație de criză

Publicat în

spot_img
spot_img

Reprezentanți ai organizațiilor minorităților naționale, respectiv experți în domeniul relațiilor interculturale și interetnice din România și de peste hotare sunt prezenți între 6-8 octombrie, la Sighișoara, la Conferința ProEtnica – ”Minoritățile naționale din România în situație de criză”, organizată de către Asociația Divers, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, cu susținere din partea Asociației Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara.

În cadrul conferinței, Secretarul de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice Laczikó Enikő, a făcut cunoscute analiza și concluziile privind ”Accesul cetățenilor români aparținând minorităților naționale la informații relevante despre COVID-19”, raport detaliat realizat pe timpul stării de urgență și celei de alertă de către instituția pe care o conduce. Documentul, prezentat cu lux de amănunte de către coordonatorul DRI la conferința de la Sighișoara, s-a axat pe comunicarea multilingvă a autorităților centrale și locale ale statului, dar și a mass-mediei publice. Scopul era monitorizarea aplicării dreptului constituțional al membrilor comunităților etnice la informare în limba lor maternă, cu atât mai mult cu cât această monitorizare s-a referit la o perioadă de criză sanitară care nu a luat sfârșit încă.

Laczikó Enikő a menționat în prezentarea ei faptul că unitățile administrativ-teritoriale în care ponderea cetățenilor aparținând minorităților romă, poloneză, cehă, germană, slovacă, bulgară, ucraineană, croată, rusă-lipovenească și sârbă este de peste 20% din numărul locuitorilor, nu a fost realizată comunicarea în limbile materne ale minorităților naționale, iar cele în care ponderea cetățenilor aparținând comunității maghiare este peste 20% din numărul locuitorilor, cetățenii de etnie maghiară au avut acces la informații în limba maternă din grija autorităților locale, iar decizia de a comunica în limba maghiară aparține exclusiv reprezentanților autorităților locale care sunt și membri ai respectivei comunități.

În mass media, situația era mai bună, a precizat Secretarul de stat, menționând că: membrii minorităților naționale au avut acces la informații relevante despre COVID-19, în cadrul emisiunilor în limbile minorităților naționale sau în emisiunile despre/pentru minorități, în special în limbile maghiară, germană, romani și tătară, prin grija exclusivă a redacțiilor. În mass media audiovizuală, traducerile informațiilor deosebit de importante au fost realizate exclusiv de către personalul din redacțiile respective, fără vreo implicare a autorităților statului în asigurarea acestora, iar promovarea lor a fost făcută pe aceeași cale – a mai accentuat Laczikó Enikő.

n cadrul conferinței au mai prezentat prelegeri legate de tematica aleasă de către organizatori: Dr. Olivia Simion, reprezentanta Asociației Italienilor din România, Conf. univ. dr. Florin Pintescu, reprezentând Uniunea Polonezilor din România și Meto Nowak, Referent al Reprezentantului de Stat pentru Sorabi, Ministerul Științei, Cercetării și Culturii al Landului Brandenburg, Germania.

Sursa imaginilor: Departamentul pentru Relații Interetnice

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel