Gândindu-mă la cum mi-aș dori să încep materialul despre Paula Dörr, mi-au venit în minte, pe lângă un zâmbet larg și molipsitor, un proverb african pe care l-a notat la începutul cărții ei, „Abecedarul mediului pentru tineri”: „Mulți oameni mici din multe locuri mici, care fac mulți pași mici, pot schimba împreună fața pământului”.

Paula este unul dintre oamenii mici, care face mulți pași mici. Și nu doar că-i face, ci și încearcă să-i tragă și pe alții „de mânecă” pentru a i se alătura. Este elevă la Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, este fondatoarea mișcării Friday for Future din același oraș și are doar 15 ani. 15 ani este o vârstă la care, de multe ori, nu doar că nu luăm inițiative, ci nu știm exact nici care sunt cauzele pentru care ne-am dori să milităm. Dar Paula a găsit ceva care o pasionează: este o schimbare pe care o vede necesară, pe care o vrea și pentru care luptă – un mediu mai bun.
Am vorbit cu ea despre cum a început lupta pentru mediu, despre acțiunile desfășurate de Friday for Future Sibiu și despre cartea pe care a scris-o împreună cu mama ei, „Yes, we care! – Abecedarul mediului pentru tineri”.
Cum ai început să faci acțiunile legate de mediu? Care a fost momentul de „click”?
Părinții mei au fost mereu mai ecologici, era o temă despre care vorbeam și la masă, la prânz. Când eram eu în școala primară, s-au tăiat toți copacii de pe strada școlii. Am simțit diferența și am scris atunci o petiție către doamna primar, am mers prin celelalte clase și am strâns semnături. Ulterior, a dus mama petiția la primărie, iar noi am putut ajuta la plantarea copacilor noi. Cred că a fost primul moment în care efectiv am făcut ceva în direcția asta.
Și la Friday for Future ai ajuns mai târziu?
Da, mult mai târziu. După petiție, ecologia încă era o temă importantă pentru mine, dar nu mai era atât de prezentă. Cred era 2019, când Friday for Future și Greta Thunberg erau foarte prezenți în media. Am citit puțin despre ei și am realizat că avem aceleași convingeri. M-am gândit că e o modalitate bună să-mi exprim opinia, printr-un fel pașnic, dar totuși să și fac ceva. M-am informat mai mult, m-am dus la prietenii mei și le-am zis haideți să facem. Și am făcut. 🙂
Protestele și ieșirile în public cu scopul atragerii atenției asupra subiectului sunt singurele activități pe care le desfășurați?
Acestea sunt activitățile principale pe care le face Friday for Future, cu scopul de a atrage atenția, în special pe cea a politicienilor. Noi când am început aici, ieșeam mult pe stradă și s-a simțit că e o mentalitate diferită față de vest. În foarte multe cazuri lipsesc informațiile despre această temă. Dar când a început să devină mai mare mișcarea și să știe mai multă lume, să se implice mai multe persoane, a venit pandemia.
Și grevele s-au făcut online în fiecare vineri. Am făcut foarte multe lucruri legate de sustenabilitate, și ne-am gândit cum putem ajuta mediul din casă. Era Paștele și am făcut o postare cu 5 lucruri pe care le poți face ca să ai un paște mai sustenabil. Am primit un feedback bun și m-am gândit că ar fi o idee bună să fac asta și pentru alte subiecte. Atunci a început ideea pentru Abecedar.
Și cum a fost procesul? Din ce te-ai inspirat când ai ales subiectele și cum plănuiești să o distribui?
M-am gândit la început ce am schimbat sau ce vreau să schimb în viața mea. M-am luat cumva după viața mea de zi cu zi. Am prezentat cartea în școală, dar o lansare oficială încă nu a avut loc. Îmi doresc să ajungă la mai multă lume, mai ales prin profesori. Din acest motiv a fost foarte important pentru mine să duc cartea la școala mea și la alte școli, pentru ca profesorii să o poată folosi la ore și să dea mai departe informațiile de acolo. Prin ce am scris, am încercat să explicăm pe înțelesul tuturor subiecte care sunt poate puțin mai complexe, pentru a le da mai departe. Și poate pentru oamenii care citesc cartea mi-aș dori să fie un instrument care să-i ajute să continue lupta pentru mediu, în cazul în care au avut deja contact cu subiectul, sau să fie un ghid care să-i convingă să înceapă lupta de salvare.
Te-ai întâlnit în 2019, la Summitul European de la Sibiu, cu Emmanuel Macron. Povestește-mi puțin despre ce s-a întâmplat și care au fost rezultatele.
Cu câteva săptămâni înainte, m-au contactat cei de la Friday for Future din Germania și mi-au propus să facem ceva. A venit un autocar cu activiști din cinci țări europene să ne susțină și au făcut și un mic protest. Până la urmă am ajuns și să vorbim cu politicienii și atunci am avut un sentiment de „uite, reușești!”.
Foarte des am întâlnit această atitudine, că nu ești ascultat de nimeni dacă ești mic. Aceasta a fost o situație în care am văzut că merge. Chiar dacă oamenii zic asta, nu e așa. Am o putere. Dacă văd că ceva nu funcționează bine, pot propune să facem ceva. A fost ceva care mi-a dat multă forță. Dar vorbele sunt vorbe și cât de mult se întâmplă după e o întrebare bună. E ca în carte, sunt pași cu care nu vei salva neapărat lumea, dar acești mici pași împreună cu voință politică și autorități care iau subiectul în serios și vor să facă ceva, se va putea schimba ceva. Și îți dă și o speranță. Speranță pe care poate o pierzi atunci când te informezi despre criza climatică și vezi că nu-i fain ce se întâmplă, adică e chiar critică situația. Dar rămâne totuși ceva acolo și vezi, pas cu pas, că există o speranță că totuși se mai poate face ceva.

Cum reacționează autoritățile din Sibiu la protestele pe care le faceți?
Autoritățile locale ne-au dat amendă. Am fost foarte surprinsă când a venit o amendă pentru un protest de-al nostru de la Poliția Locală. Eram 70 de tineri care am vrut să facem ceva bun. Protestăm pentru mediu și vrem să facem asta cu autoritățile locale, nu suntem împotriva lor. Vrem mai mult, vrem să contribuim și noi. Dar sentimentul pozitiv nu era din ambele părți. A fost totuși frumos să vedem că societatea civilă, oamenii din Sibiu, au solidarizat online cu noi și mai mulți s-au oferit să plătească amenda.
După, doamna primar ne-a invitat la o discuție, să vorbim despre ce se poate face, ce se face deja și ce mai vrem să facem în continuare. Discuția s-a încheiat într-un mod fain, scopul era să se facă o comisie climatică pentru a face orașul cât mai ecologic posibil, la care să participăm și noi, cu oameni de știință și alte persoane interesate. Însă pandemia a oprit cumva aceste planuri.
Dar pandemia va mai dura. Iar planeta nu mai poate aștepta atât de mult. Vă invităm să citiți însă abecedarul mediului scris de Paula și mama sa, pentru a afla cum puteți fi mai responsabili când vine vorba despre mâncare, consum de energie, apă sau deșeuri, cum vă puteți implica civic și economisi bani, sau care sunt modalitățile prin care puteți avea zile de sărbătoare mai sustenabile.
Surse foto: Friday for Future Sibiu, ancapopa.ro, Editura Curs