Valorile termice estimate de către meteorologi, pentru următoarele două săptămâni, vor fi mai coborâte decât cele caracteristice ale perioadei, în timp ce, din punct de vedere pluviometric, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în aceste zile, arată prognoza publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 11 – 24 octombrie.

În Banat, după o zi caldă, în prima săptămână, regimul termic va fi caracterizat de valori termice diurne mult mai coborâte decât cele specifice celei de-a doua decade a lunii octombrie, cu maxime medii de 12 – 14 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi, în medie, de 5 – 7 grade, apropiate de cele normale. Începând din 18 octombrie până pe 22 octombrie, se estimează încălzirea treptată a vremii, astfel că media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 19 grade, iar cea a minimelor va fi de 8 grade. În ultimele două zile ale celei de-a doua săptămâni nu vor fi variaţii termice semnificative aşa încât vremea se va menţine caldă pentru a doua jumătate a lunii octombrie. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi moderate cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 11 – 12 şi 14 – 17 octombrie. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile în puţine zile ploi slabe, cu caracter local.

În regiunea Crişanei, în prima săptămână, exceptând ziua de 11 octombrie, regimul termic va fi caracterizat de valori termice diurne mai coborâte decât cele specifice celei de-a doua decade a lui octombrie, cu maxime medii de 13 – 16 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi, în medie, de 4 – 7 grade, apropiate de cele normale. Începând din 18 octombrie până pe 22 octombrie, se
estimează încălzirea treptată a vremii, astfel că media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 18 grade, iar cea a minimelor va fi de 7 – 8 grade. În ultimele două zile ale celei de-a doua săptămâni variaţiile termice ale acestor valori vor fi nesemnificative aşa încât vremea se va menţine caldă pentru a doua jumătate a lunii octombrie. Probabilitatea pentru ploi locale, izolat moderate cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 11 – 14 şi 16 – 17 octombrie. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile în puţine zile ploi slabe, în general pe arii restrânse.

În Transilvania, după o zi normal de caldă, valorile maxime diurne ale temperaturii aerului vor rămâne scăzute până la sfârşitul primei săptămâni şi se vor situa, în medie, între 10 şi 12 grade. Începând din 18 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ce se va resimţi la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori, în medie, de 15 – 17 grade în a doua parte a celei de-a doua săptămâni. Pe parcursul celor două săptămâni, temperaturile minime vor fi, în medie, mai scăzute decât cele înregistrate în mod obişnuit în luna octombrie şi se vor situa, în general, între 2 şi 5 grade, în unele nopţi fiind valori negative în estul regiunii. În ansamblu, regimul pluviometric va fi normal, însă în prima săptămână, probabilitatea pentru precipitaţii în general moderate va fi mai ridicată.

În Maramureş, în debutul perioadei de referinţă, vremea va fi mai caldă decât în mod normal în prima decadă a lunii octombrie, dar în intervalul 12 – 17 octombrie temperaturile diurne se vor situa, mediat regional, între 11 şi 13 grade, iar cele nocturne vor oscila, în medie, între 2 şi 7 grade. După data de 18 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ce se va resimţi mai ales la temperaturile maxime, care vor ajunge pe 22 – 24 octombrie la valori de 15 – 16 grade (mai ridicate decât cele climatologic specifice în a doua jumătate a lunii octombrie). Vor fi în uşoară creştere şi mediile temperaturilor minime, care vor atinge spre finalul celei de-a doua săptămâni 5 – 6 grade. Deşi probabilitatea pentru precipitaţii slabe şi moderate va fi ridicată mai ales în zilele primei săptămâni, în ansamblu regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

La munte, în mare parte a intervalului, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit, astfel temperaturile maxime se vor situa în medie între 2 şi 5 grade, iar cele minime în general între -3 şi 0 grade. O uşoară încălzire a vremii este posibilă în perioada 20-24 octombrie, când media maximelor va tinde spre 7 – 8 grade, iar cea a minimelor spre 1 – 2 grade. În prima săptămână, temporar vor fi precipitaţii moderate sau local chiar însemnate cantitativ îndeosebi în zilele de 12, 14 şi 15 octombrie, predominant sub formă de ninsoare pe creste, în timp ce la altitudini mai joase se vor semnala ploi, dar trecător şi lapoviţă sau ninsori. După data de 17 octombrie, doar pe arii restrânse va mai ploua slab cantitativ. 

Sursă: Agerpres / Meteo România

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania