Muzeul Francmasoneriei Oradea a fost oficial inaugurat astăzi, fiind primul de acest fel din țară. La finalul anului trecut au fost efectuate ultimele lucrări derestaurare şi conservare a clădirii de patrimoniu a fostului templu masonic, lucrări realizate cu fonduri europene de aproape 6 milioane de lei.
Muzeul Francmasoneriei din Oradea, unic în România şi în estul Europei, a fost inaugurat astăzi, de Ziua Orașului Oradea, în prezența mai multo oficialități locale. Încăperile au funcţiunile specifice unei loje masonice. Inclusiv denumirile sălilor aduc aminte de ritualurile masonice. Astfel, ”Sala paşilor pierduţi” este cea din care se intra în Templu, fiind cea mai importantă şi somptuoasă sală a unei loji. Un alt spaţiu este ”Sala de reflexie”, ca prim loc în procesul de iniţiere stabilit în cadrul unei loji masonice sau ”Biroul Maestrului Lojii”, urmate apoi de sala de expoziţie. Sălile care au avea funcţiuni specifice lojii masonice sunt mobilate și au obiecte şi picturi specifice, pentru a exemplifica cât mai fidel interiorul prin amenajări. În sala de expoziţie sunt prezentate obiecte specifice şi vizitatorii vor putea primi explicaţii privind însemnele masonice, picturile şi alte detalii specifice.
”Astăzi am participat la inaugurarea primul Muzeu al Francmasoneriei din România. Am participat în calitate de fost viceprimar al municipiului Oradea, timp în care am lucrat alături de colegii de la fonduri europene la acest proiect frumos pentru orașul nostru.Reabilitarea clădirii și amenajarea interioarelor s-au realizat printr-un proiect european în valoare de 1,2 milioane de euro.Vă invit să vizitați muzeul, deschis începând de mâine.”, a declarat Mircea Mălav, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
”Oradea devine și mai bogată, de astăzi înainte. Atracția pe care am inaugurat-o azi reprezintă, în mod evident, mult mai mult decât o simplă reabilitare arhitecturală. Respectăm structura inițială a acestui fost Templu masonic, profităm de încărcătura simbolică pentru areaduce trecutul la suprafață, în chip modern, fără să îi răpim misterul.Îi lăsăm pe vizitatorii săi, orădeni sau turiști, să descopere încă o fațetă a acestui oraș, accentuând curiozitatea față de comorile ascunse ale Oradiei”, a declarat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.
Situată pe str. Calea Armatei Române nr. 14, clădirea de patrimoniu care va adăposti acest muzeu este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea. A fost construită în anii 1901-1902, constituind o creaţie reprezentativă a arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos (membri ai Lojei masonice de la Budapesta) şi o capodoperă a oraşului prin modernitatea ei excepţională, cu o arhitectură eclectică şi secession.
Clădirea a adăpostit, aproape o jumătate de secol, Loja Masonică Sfântul Ladislau, fiind unică prin faptul că este singura clădire din oraş construită după stilul tipic strict masonic. Astfel, faţadei îi lipsesc cu desăvârşire ferestrele, având doar un portic bine marcat, mărginit de doi pilaştri laterali. Spre centru, clădirea are două colonete terminate în capiteluri dorice sobre, în spiritul templelor antice greceşti.
Partea superioară a porticului cuprinde elemente neoclasice, ce se îmbină cu ornamentaţiile specifice masoneriei. Caracterul misterios al clădirii este susţinut şi de prezenţa celor 8 sfincşi, pe acoperiş, cu rol de „a proteja membrii societăţii de spiritele malefice”.
Clădirea fostului templu mason, clasificată ca monument istoric, este formată din construcţii şi teren cu o suprafaţă totală de 1.714 mp, din care 442 mp suprafaţă construită la sol. Face parte din zona centrală a municipiului Oradea – suprapusă peste oraşul istoric, motiv pentru care a şi fost cuprinsă în programul primăriei de valorificare a patrimoniului arhitectural în scop turistic.
Amenajarea muzeală s-a realizat prin colaborarea cu specialişti de la Marea Lojă Naţională a României şi de la Muzeul Brukenthal, punând în valoare cele mai importante momente ale istoriei masoneriei la nivel naţional, dar şi internaţional ca şi colaborări, cu specificul fiecărei zone din ţara unde au funcţionat.
Mobilierul şi vitrinele aferente spaţiului expoziţional au fost achiziţionate în cadrul proiectului pe fonduri europene.
Lucrările de execuţie la obiectivul „Restaurarea, conservarea şi integrarea în circuitul cultural a obiectivului Muzeul Francmasoneriei din Oradea din str. Calea Armatei Române nr. 14” au început în aprilie 2018, au fost realizate de Euras SRL şi finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară: 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea lucrărilor a fost de 5.948.978,73 lei (+TVA).
Investiţia a constat în refacerea completă a faţadei, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplării noi din lemn, desfacere/refacere a şarpantei în zona cu regim de înălţime P, refacerea învelitorilor cu tablă plană fălţuită, compartimentarea încăperilor, restaurarea picturilor, restaurarea lambriurilor, refacerea în totalitate a sistemului de conducere a apelor pluviale (jgheaburi, burlane) şi racordarea direct în canalizare, dar şi intervenţii la sistemele de ventilare, climatizare şi modernizarea sistemelor sanitare şi electrice.