13.7 C
Cluj-Napoca

Centrul pentru Politici Locale Alba Iulia solicită redeschiderea exploatărilor miniere

Publicat:

Redeschiderea exploatărilor miniere reprezintă o şansă la viaţă decentă pentru mii de oameni din Munţii Apuseni, întrucât această meserie aduce un venit cu care se poate întreţine familia şi se poate oferi copiilor o perspectivă de viitor. În schimb, există foarte puţine alte locuri de muncă, iar moţii sunt nevoiţi să plece. Cei care au lucrat în mină îşi aduc aminte cu plăcere, dar şi cu nostalgie, de perioada respectivă, iar activitatea minieră, cu toate că nu era uşoară, le lipseşte cu prisosinţă, se arată într-un comunicat al Centrului pentru Politici Locale Alba Iulia.

“Este necesară redeschiderea exploatărilor miniere pentru zona noastră! Noi am învăţat această meserie din moşi-strămoşi, dar şi de la şcoală. Se poate face minerit, în condiţii sigure, fără risc de poluare, cu respectarea tuturor standardelor autorităţilor naţionale şi europene. Există exploatări miniere la suprafaţă extrem de valoroase. Nimeni nu poate să-mi spună mie că extragerea bogăţiilor noastre, metale preţioase şi metale neferoase, nu este rentabilă! Redeschiderea activităţilor miniere este o şansă de supravieţuire pentru cei care trăiesc în Apuseni. E foarte greu altfel, să te descurci aici, mia ales dacă ai familie, pentru că nu sunt alte locuri de muncă. Nu este o meserie uşoară, dar noi făceam un bănuţ, ne câştigam pâinea prin muncă cinstită şi altă sursă de venit nu aveam. După ce s-a închis mina, ne-am luat straiţa în bâtă şi am fost nevoiţi să plecăm în străinătate”, a spus Dorin Petruş, un fost miner din Almaşu Mare.

El consideră că redeschiderea minelor, cu respectarea tuturor cerinţelor de mediu şi reglementărilor europene, este de importanţă capitală pentru oamenii din Apuseni, care altfel îşi găsesc foarte greu un loc de muncă, o parte fiind nevoiţi să ia calea străinătăţii.

Dorin Petruş a făcut şcoala la Zlatna, în domeniul mineritului, unde a învăţat multe despre această meserie, dar şi despre maşini şi utilaje miniere.

“Dacă intri în mină, devii dependent de aerul specific de mină”, spune acesta, care a lucrat în mină la sfârşitul anilor 1990, începutul anilor 2000, până când exploatarea a fost închisă.

Centrul pentru Politici Local (CPL) – asociaţie implicată în refacerea şi reconstrucţia zonelor miniere abandonate şi ecologizarea terenurilor afectate în urma închiderii exploatărilor miniere – militează pentru redeschiderea mineritului, cu protejarea mediului înconjurător şi respectarea tuturor normelor europene în materie. România are foarte multe resurse naturale şi există soluţiile tehnice şi tehnologice pentru efectuarea de activităţi de minerit rentabile şi responsabile!

”Considerăm că este timpul ca autorităţile să îşi asume această decizie extrem de importantă pentru sute de mii de oameni, care va aduce şi relansarea economică a României, având în vedere zăcăminte de aur, argint şi cu metale rare, extrem de valoroase, pe care le avem. Este timpul ca autorităţile să asculte vocea oamenilor şi să ia act de realitatea socială şi economică din mai multe zone ale României”, se mai arată în documentul citat.

Foto: arhivă

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img