9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘGyörgy Levente, noul manager al Filarmonicii de Stat Târgu Mureş

György Levente, noul manager al Filarmonicii de Stat Târgu Mureş

Publicat în

spot_img
spot_img

Solistul vocal al Operei din Hildesheim, „Theater für Niedersachsen” (Germania) şi fost solist al Operei din Biel-Solothurn (Elveţia), György Levente, a devenit manager al Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, după 20 de ani de carieră internaţională.

„În anii ’90 am început să colaborez cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureş, eu fiind pe atunci angajat al Filarmonicii şi Operei Maghiare din Cluj. Am început să colaborez la contrabas, orgă şi pian şi, din 1996, ca solist vocal, primele mele producţii cu Recviemul de Mozart, dirijat de maestrul Florentin Mihăescu, concerte vocal-simfonice cu maestrul Szalman Lorant sau cu maestrul Shinya Ozaki din Japonia. Acum cinci ani, am mai colaborat la Târgu Mureş, cu regretatul Vasile Cazan (fostul director al Filarmonicii, răpus de COVID-19 în urmă cu un an, n.r.) şi, în 2018, am cântat o gală de operă cu colegii mei din Cluj. Voi continua tradiţia începută de domnul Vasile Cazan, voi încerca să lucrez şi cu corul, încerc să aduc în continuare dirijori din străinătate. În ultimii 20 de ani, am activat în străinătate, în Elveţia şi Germania (…) În ultimii 10 ani am cântat la Opera din Hildesheim, lângă Hanovra, unde am cântat aproape 60 de roluri de titlu, roluri principale. Experienţa mea de 20 de ani în străinătate vreau să o aduc aici, în Târgu Mureş”, a declarat György Levente, într-o conferinţă de presă.

György Levente a arătat că între proiectele sale manageriale se regăseşte atragerea tineretului către Filarmonica e Stat din Târgu Mureş, după modelul din străinătate.

„Voi încerca, cu toată experienţa pe care am dobândit-o în străinătate, să readuc publicul tânăr la Filarmonica de Stat din Târgu Mureş”, a arătat György Levente, care, pe lângă faptul că este un cunoscut cântăreţ de operă la nivel internaţional – bas şi bariton – este şi dirijor, contrabasist şi organist.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a declarat, în conferinţa de presă, că fostul director al Filarmonicii din Târgu Mureş, regretatul dirijor Vasile Cazan, şi actualul director, György Levente, au fost prieteni foarte buni şi că acesta din urmă va duce mai departe proiectele iniţiate de predecesorul său.

„În domnul György Levente avem o personalitate, un om de cultură, care poate să ducă mai departe tot ce a fost construit de domnul Vasile Cazan. Domnul György Levente, ca artist, a participat în străinătate la diferite opere şi filarmonici, deci experienţa pe care a acumulat-o în diferite ţări din Europa acum o poate folosi pentru a duce mai departe tot ceea ce înseamnă organizarea evenimentelor de către Filarmonica din Târgu Mureş. Filarmonica este cea mai mare instituţie de cultură dintre instituţiile subordonate Consiliului Judeţean, este şi cea mai numeroasă şi este o instituţie cu care ne mândrim. Sunt convins că domnul György Levente poate să conducă această instituţie spre noi culmi şi să avem evenimente la cel mai înalt nivel”, a arătat Peter Ferenc.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Kovacs Mihaly Levente, a arătat că deşi anul 2021 stă încă sub semnul pandemiei şi că majoritatea fondurilor sunt dirijate spre sănătate, instituţia nu a neglijat cultura.

„La începutul anului, am spus că acest an 2021 să fie unul al proiectelor şi planificării, am spus că dorim ca să începem să construm pe baze solide. Din perspectiva Filarmonicii de Stat, consider că prin faptul că domnul György Levente va conduce această instituţie este o bază foarte solidă prin care dorim ca Filarmonica din Târgu Mureş să se dezvolte în anii care urmează. În pofida anului greu, din perspectiva bugetului judeţului, am decis ca, în afara de investiţiile din domeniul sănătăţii, având în vedere că suntem în plină pandemie, este important să sprijinim instituţiile de cultură şi din acest motiv susţinem activitatea culturală cu suma de 38 de milioane de lei”, a precizat Kovacs Mihaly Levente. 

Credit foto: Agerpres

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel