Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Natalia-Elena Intotero, a declarat că s-a reuşit adoptarea în Parlamentul României a unui proiect de lege care promovează descentralizarea şi care poate schimba în bine dinamica din multe comunităţi româneşti.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

”Cele aproximativ 3000 de foste şcoli şi grădiniţe din România, astăzi clădiri şi terenuri care stau în paragină de ani buni, vor putea fi în sfârşit revitalizate şi puse în valoare de către autorităţile locale! Practic, lăsăm decizia în mâna comunităţilor locale.”, se arată într-un comunicat de presă.

Intotero susține că toți ne-am fi dorit ca aceste şcoli să rămână în funcţiune. Însă, din cauza depopulării şi a migraţiei dinspre rural şi dinspre oraşele mici către marile centre urbane din România şi din străinătate, multe unităţi de învăţământ au rămas fără elevi. 738 de şcoli s-au închis doar în anul şcolar 2017-2018! Din momentul în care activitatea educaţională s-a încheiat, autorităţile locale nu au mai putut întreţine financiar aceste spaţii, care s-au deteriorat cu anii până în punctul în care reprezintă un pericol pentru locuitori.

Până în momentul de faţă, destinaţia imobilelor respective, indiferent dacă şcoala a fost închisă de 2,8 sau 15 ani, nu se putea schimba fără un aviz din partea Ministerului Educaţiei. Acest aviz venea foarte greu sau niciodată, iar decizia finală era în mâna unor oameni care nu cunoşteau realităţile şi necesităţile comunităţilor, ci luau aceste decizii în baza unor hârtii, dintr-un birou din Bucureşti. Primăriile nu puteau să renoveze clădirile sau să le pună în valoare sub forma altor destinaţii. Acum, acest lucru se va schimba.

Legea pentru modificarea şi completarea art.112 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 (L290/2021), care a fost adoptată de Parlamentul României, prevede că la 3 ani de la încheierea activităţii educaţionale într-un imobil, primăriile pot schimba destinaţia acestora fără un aviz din partea Ministerului Educaţiei. Totodată, trebuie să ne pregătim şi pentru momentul în care, sperăm, zona se va repopula. Astfel, dacă vor exista din nou elevi, în baza unor solicitări din partea comunităţii şi a inspectoratelor şcolare, autorităţile locale au obligaţia de a readuce spaţiul la standarde educaţionale sau să identifice un alt spaţiu potrivit în acest sens.

Cele 3000 de imobile aflate astăzi într-o stare de degradare avansată vor putea fi revitalizate de către autorităţile locale după ce se adoptă o hotărâre de consiliu local. Comunităţile vor putea dezbate şi vor decide singure ce se întâmplă în localitatea lor, fără blocaje de la distanţă! Se pot deschide centre pentru vârstnici, cabinete medicale, centre turistice sau orice este mai important pentru comunitate, iar primăriile vor putea accesa inclusiv fonduri europene pentru aceste investiţii, nemaifiind legaţi de factorii decidenţi din Bucureşti.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania