fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂNatalia Intotero: Proiectul de lege privind școlile abandonate a trecut de Parlament

Natalia Intotero: Proiectul de lege privind școlile abandonate a trecut de Parlament

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Natalia-Elena Intotero, a declarat că s-a reuşit adoptarea în Parlamentul României a unui proiect de lege care promovează descentralizarea şi care poate schimba în bine dinamica din multe comunităţi româneşti.

”Cele aproximativ 3000 de foste şcoli şi grădiniţe din România, astăzi clădiri şi terenuri care stau în paragină de ani buni, vor putea fi în sfârşit revitalizate şi puse în valoare de către autorităţile locale! Practic, lăsăm decizia în mâna comunităţilor locale.”, se arată într-un comunicat de presă.

Intotero susține că toți ne-am fi dorit ca aceste şcoli să rămână în funcţiune. Însă, din cauza depopulării şi a migraţiei dinspre rural şi dinspre oraşele mici către marile centre urbane din România şi din străinătate, multe unităţi de învăţământ au rămas fără elevi. 738 de şcoli s-au închis doar în anul şcolar 2017-2018! Din momentul în care activitatea educaţională s-a încheiat, autorităţile locale nu au mai putut întreţine financiar aceste spaţii, care s-au deteriorat cu anii până în punctul în care reprezintă un pericol pentru locuitori.

Până în momentul de faţă, destinaţia imobilelor respective, indiferent dacă şcoala a fost închisă de 2,8 sau 15 ani, nu se putea schimba fără un aviz din partea Ministerului Educaţiei. Acest aviz venea foarte greu sau niciodată, iar decizia finală era în mâna unor oameni care nu cunoşteau realităţile şi necesităţile comunităţilor, ci luau aceste decizii în baza unor hârtii, dintr-un birou din Bucureşti. Primăriile nu puteau să renoveze clădirile sau să le pună în valoare sub forma altor destinaţii. Acum, acest lucru se va schimba.

Legea pentru modificarea şi completarea art.112 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 (L290/2021), care a fost adoptată de Parlamentul României, prevede că la 3 ani de la încheierea activităţii educaţionale într-un imobil, primăriile pot schimba destinaţia acestora fără un aviz din partea Ministerului Educaţiei. Totodată, trebuie să ne pregătim şi pentru momentul în care, sperăm, zona se va repopula. Astfel, dacă vor exista din nou elevi, în baza unor solicitări din partea comunităţii şi a inspectoratelor şcolare, autorităţile locale au obligaţia de a readuce spaţiul la standarde educaţionale sau să identifice un alt spaţiu potrivit în acest sens.

Cele 3000 de imobile aflate astăzi într-o stare de degradare avansată vor putea fi revitalizate de către autorităţile locale după ce se adoptă o hotărâre de consiliu local. Comunităţile vor putea dezbate şi vor decide singure ce se întâmplă în localitatea lor, fără blocaje de la distanţă! Se pot deschide centre pentru vârstnici, cabinete medicale, centre turistice sau orice este mai important pentru comunitate, iar primăriile vor putea accesa inclusiv fonduri europene pentru aceste investiţii, nemaifiind legaţi de factorii decidenţi din Bucureşti.

Articole recente

Pilotul unui planor a murit, după ce aeronava s-a prăbușit

Tragedie în apropierea Aerodromului Ineu, din județul Bihor.

Un cățel care a căzut 200 de metri într-o prăpastie din Bucegi, recuperat de către salvamontişti

La finalul unei acţiuni care a durat aproape trei ore, salvamontiştii au scos câinele şi l-au predat stăpânilor.

Leorinţ a găzduit a şaptea ediţie a concursului naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi

Aacesta este singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi.

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.

Mai multe articole de același fel

Nicoleta Cârciumaru, propusă preşedinte interimar al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală după demisia lui Lucian Heiuș

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că l-a demis, pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi că a luat act de demisiile şefilor ANAF şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, el arătând că avem nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice aşteptate de cetăţeni

Negocierile Guvernului cu sindicatele din învățământ, la final | Vor fi acordate stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din zone defavorizate

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învăţământ