fbpx
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂObiceiul "Purtata - Jocul fetelor şi nevestelor de pe Târnave", cercetat printr-un...

Obiceiul „Purtata – Jocul fetelor şi nevestelor de pe Târnave”, cercetat printr-un proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Publicat în

spot_img
spot_img

Obiceiul „Purtata – Jocul fetelor şi nevestelor de pe Târnave” este cercetat, conservat şi promovat printr-un proiect al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, care este finanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

În cadrul proiectului, membri echipei Centrului de Cultură „Augustin Bena” au încheiat cercetarea coregrafică în localitaţile: Căpâlna, Feisa, Biia, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Sus, Sâncel, Pănade, Crăciunelu de Jos, Lunca, Lupu (vetre folclorice în care s-au practicat aceste jocuri de femei şi fete) şi au finalizat cele două expoziţii de fotografie şi filmul documentar cu purtatele de pe Târnave. Specialiştii în folclor au transcris melodic şi coregrafic suitele coregrafice de pe Valea Târnavelor şi urmează a fi tipărită o carte.

„Prin intermediul acestui proiect, Centrul de Cultură „Augustin Bena” doreşte să readucă în actualitate jocurile de femei şi fete de pe Valea Târnavelor, judeţul Alba, printr-o abordare alternativă (spectacol şi expoziţii de fotografie în spaţii convenţionale şi neconvenţionale, editare de carte şi realizare de film documentar, ilustrare în mediile virtuale). De asemenea, proiectul vizează conservarea şi tezaurizarea acestui valoros material coregrafic specific zonei”, a spus Alexandrul Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

O etapă importantă în cadrul proiectului cultural este deschiderea primei expoziţii de fotografie etnografică despre acest obicei tradiţional în spaţiul expoziţional urban al centrului de cultură, din Alba Iulia, strada Mihai Viteazul nr. 2.
De asemenea, Purtata este prezentată şi într-un film etnografic, care poate fi vizionat mai jos.

Proiectul va continua cu o serie de acţiuni de promovare realizate cu sprijinul partenerilor: Muzeul Unirii Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Grupul de Acţiune Locală GAL „Pe Mureş şi pe Târnave”. Evenimentul de promovare a proiectului cultural va consta în prezentarea cărţii, a suitelor coregrafice de pe Târnave şi realizarea unui spectacol muzical-coregrafic susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba şi interpreţi de marcă ai folclorului românesc: Veta Biriş, Leontina Fărcaş şi „Muguri de Tezaur”, Roxana Reche, Ina Todoran, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Nicolae Plută, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Marinela Baba, Alexandra Băcilă, Denisa Balu, Adina Popa, Ioan Cristian Ţăran.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba nu este la prima finanţare obţinută de la AFCN. În perioada 2011-2018 a implementat cu succes următoarele proiecte culturale finanţate de AFCN: Nunta în Transilvania – 3 ediţii, Din comoara satelor – 2 ediţii, Veste-n ţară ni s-o datu’ – Colinde din Transilvania, Haidăul – Joc fecioresc unic în România, Balada populară în zona folclorică Alba.

„Purtata” – Jocul fetelor şi nevestelor este un dans popular interpretat numai de femei şi este specific satelor de pe Valea Târnavei. Originea acestui obicei coregrafic se pierde în timp, undeva la mijlocul Evului Mediu. Versurile rostite de femeile, care participă la „Purtată”, s-au transmis oral, din generaţie în generaţie, iar paşii de dans au fost învăţaţi de fetele din zonă de la mamele lor. Coregrafia presupune un dans realizat de un şir de femei, care păşesc în ritm cadenţat, una în spatele celeilalte, cu opriri şi retrageri pe pas. În tot acest timp, fetele şi nevestele interpretează un cântec specific, fără însă a fi acompaniate muzical.

Articole recente

Pilotul unui planor a murit, după ce aeronava s-a prăbușit

Tragedie în apropierea Aerodromului Ineu, din județul Bihor.

Un cățel care a căzut 200 de metri într-o prăpastie din Bucegi, recuperat de către salvamontişti

La finalul unei acţiuni care a durat aproape trei ore, salvamontiştii au scos câinele şi l-au predat stăpânilor.

Leorinţ a găzduit a şaptea ediţie a concursului naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi

Aacesta este singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi.

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.

Mai multe articole de același fel