9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCORONAVIRUSConsiliul Naţional al Elevilor consideră total inacceptabilă situaţia achiziţiei testelor non-invazive în...

Consiliul Naţional al Elevilor consideră total inacceptabilă situaţia achiziţiei testelor non-invazive în şcoli

Publicat în

spot_img
spot_img

În data de 9 octombrie 2021, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat folosirea a 70 de milioane de teste non-invazive în unităţile de învăţământ, care ar urma să fie achiziţionate pentru testarea periodică a elevilor şi cadrelor didactice, ca urmare a creşterii accelerate a numărului de infectări cu virusul COVID-19.

”În plin val 4 al pandemiei, când procesul de testare în unităţile de învăţământ este aproape inexistent, guvernanţii pasează responsabilitatea de la o instituţie la alta, fără a adopta măsuri concrete în teritoriu. La începutul lunii octombrie, prim-ministrul Florin Cîţu şi ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au solicitat Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România urgentarea omologării testelor non-invazive pe bază de salivă, pentru ca procedura de licitaţie şi achiziţie să fie demarată cât mai rapid. Într-un interviu acordat recent, directorul ANMDMR a explicat faptul că instituţia pe care o conduce nu are atribuţii în omologarea sau avizarea unor astfel de dispozitive medicale, ele fiind, în fapt, aprobate de Comisia Europeană.”, se arată într0un comunicat alConsiliului Naţional al Elevilor.

Ulterior, preşedintele Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate – aceeaşi instituţie care nici până la acest moment nu a reuşit să demareze toate procedurile necesare achiziţiei de device-uri pentru şcoala online – a precizat că licitaţiile pentru testele rapide non-invazive se vor finaliza în aproximativ două săptămâni.

Consiliul Naţional al Elevilor consideră total inacceptabilă situaţia achiziţiei testelor non-invazive în şcoli şi solicită ferm Guvernului României, prin Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, tratarea cu celeritate a acestei probleme şi urgentarea, de către Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, a procesului de licitaţie a testelor pentru şcoli, în aşa fel încât răspândirea comunitară a virusului COVID-19 în unităţile de învăţământ să fie redusă. În contextul în care majoritatea statelor europene au procedat la menţinerea şcolilor deschise în format fizic, dar care au şi asigurat măsuri de protecţie sanitară pentru elevi şi profesori şi care au dotat şcolile cu infrastructură specifică, considerăm că este absolut necesar ca autorităţile din România – oricare ar fi ele – să nu mai tergiverseze nici măcar o zi în plus procedurile de achiziţie a testelor non-invazive.

„Stimaţi decidenţi, numărăm dramele a zeci de familii infectate cu COVID-19! Nu aşa arată normalitatea în care voi credeţi că trăim, nu aşa arată şcoli sigure pentru elevi şi pentru profesori! Ignoranţa autorităţilor este un atentat la sănătatea şi la securitatea naţională, transformând unităţile de învăţământ în veritabile focare de infecţie. Lipsă de asumare şi de viziune, lipsă de consultare şi incoerenţă în decizii, cu pasarea responsabilităţii de la o instituţie la alta, unde elevii sunt prinşi la mijloc – până când toate acestea? Care este preţul dezinteresului statului şi cine îl va plăti?”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Principele Nicolae al României, prezent la prima ceremonie de absolvire de la British International School of Timisoara

British International School of Timisoara, școala privată cu cea mai rapidă dezvoltare din partea de vest a țării, a marcat ieri cel mai important eveniment din scurta sa istorie – prima ceremonie de absolvire. Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României a ținut un discurs inspirațional pentru cei 33 de absolvenți.

Zece profesori și antrenori remarcabili din toată țara, premiați cu Premiul Mentor pentru excelență în educație

Premiul Mentor pentru excelență în educație se acordă anual, începând din 2010, profesorilor și antrenorilor care au descoperit tineri talentați și care au avut un rol important în evoluția profesională a discipolilor pe care i-au îndrumat în carieră.