9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECOLOGIEÎngrijorător. Aproape 20% din speciile de păsări din Europa sunt ameninţate cu...

Îngrijorător. Aproape 20% din speciile de păsări din Europa sunt ameninţate cu dispariţia

Publicat în

spot_img
spot_img

Aproape 20% din speciile de păsări din Europa sunt ameninţate cu dispariţia, a anunţat joi NABU, un ONG german care militează pentru protejarea naturii, citând un studiu realizat de organizaţia BirdLife International, informează DPA, citată de Agerpres.

Studiul a plasat 110 dintre cele 544 de specii pentru care au fost colectate date ştiinţifice pe Lista Roşie întocmită de BirdLife International, iar alte 166 de specii au fost incluse pe Lista speciilor în declin.

Cele mai afectate sunt păsările cântătoare, precum ciocârlia, sfrânciocul şi cinteza, iar declinul lor a fost atribuit pierderii habitatelor şi utilizării de substanţe chimice în agricultură.

Reprezentanţii NABU notează că speciile native europene, precum becaţele, lăstunii şi prepeliţele, au sărit peste o categorie şi au ajuns pe lista speciilor ameninţate la nivelul întregului continent. Păsările marine, inclusiv raţa catifelată, sunt de acum ameninţate cu dispariţia din cauza pescuitului şi a poluării apelor.

Diversitatea păsărilor europene continuă să fie ameninţată de agricultură, industria construcţiilor, exploatarea mărilor, practici forestiere deficitare, poluare şi uciderea ilegală a exemplarelor din anumite specii, a precizat Leif Miller, directorul ONG-ului NABU.

Schimbările climatice afectează şi ele habitatele multor specii de păsări.

Există însă şi câteva specii care beneficiază de o ameliorare. Pescărelul şi gaia roşie au ieşit de pe Lista Roşie, iar câteva specii de răpitoare au beneficiat de pe urma unor măsuri de conservare.

Studiul a inclus date obţinute din 54 de ţări şi regiuni, iar mii de experţi şi voluntari au contribuit la colectarea acestor informaţii. 

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Unsprezece situri de importanţă comunitară, desemnate arii speciale de conservare

Unsprezece situri de importanţă comunitară, între care Cheile Lăpuşului, Comana, Munţii Ciucului şi Castanii comestibili de la Buia, judeţul Sibiu, au fost desemnate arii speciale de conservare, anunţă Ministerul Mediului.

Peste 1000 tineri din Regiunea Centru au alergat la ediția a IX-a a Crosului Europei

Peste 1000 de elevi și cadre didactice din 12 școli, alături de alți cetățeni din Regiunea Centru, au alergat la ediția a IX-a a Crosului Europei, preluând mesajul transmis din partea Uniunii Europene, de a se implica în acțiuni de protejare a mediului înconjurător.

La Cluj a fost lansat Hub-ul naţional M100, dedicat neutralităţii climatice

Hub-ul naţional M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100) are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii "100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030" de a facilita accesul la surse de finanţare din fonduri europene, destinate acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice şi de accelerare a eforturilor de limitare a încălzirii globale