9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCORONAVIRUSPrimii 5 pacienți Covid din România ajung astăzi în Ungaria, la Szeged

Primii 5 pacienți Covid din România ajung astăzi în Ungaria, la Szeged

Publicat în

spot_img
spot_img

Un avion al Forţelor Aeriene române va transporta primii cinci pacienţi cu COVID-19 care vor fi transferaţi în Ungaria joi seară. Aceştia vor fi aduşi pe Aeropportul Oradea, de unde vor fi preluaţi de ambulanţe şi duşi la Debrecen. Deja un medic de la Timişoara este la Szeged, în Ungaria, pentru a ţine legătura cu medicii de acolo. Un criteriu important de eligibilitate a pacienţilor, dincolo de cel medical, este consimţământul familiei. Deja familia unui pacient internat în UPU la Spitalul din Arad a refuzat transferul în Ungaria.

Conform lui Hadrian Borcea, coordonator UPU Oradea, un avion al Forţelor Aeriene Române va aduce joi după-amiază  la Oradea cinci pacienţl care vor fi preluaţi cu ambulanţele şi transportaţi către Debrecen.

”Am trimis de dimineaţă la 8:00, am trimis o colegă vorbitoare de limbă maghiară la Debrecen pentru a pregăti sosirea acolo a pacienţilor. Din Oradea pacienţi nu vor fi transferaţi, pentru că acum în UPU nu mai avem niciunul în stare gravă, care să necesite internare, şi am fost anunţaţi de la Bucureşti că vor veni 5 pacienţi cu un avion al Forţelor Aeriene, vor ateriza pe aeroportul din Oradea şi apoi noi vom transfera cu trei ambulanţe la Debrecen. Am pregătit ambulanţele, echipajele şi un centru de triere, preluare şi evaluare a pacienţilor în clădirea aeroportului. După ora 18:00 se aşteaptă aterizarea. Primii 5 pacienţi astăzi şi vor fi încă 20 în zilele următoare. Sunt pacienţi din UPU-ri, decizia este luată la Bucureşti, dar din ce am înţeles că ar fi criterii de eligibilitate, sunt pacienţi care nu şi-au găsit loc de internare în terapia intensivă din România şi merg în cele două spitale, Szeged şi Debrecen”, a declarat Borcea, citat de News.ro.

Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara a făcut precizări legate de evaluările pacienşilor şi de modul în care este coordonat transferul.

„Domnul Raed Arafat a emis un ordin de comandant al acţiunii ieri seară, prin care a desemnat două UPU-ri din România care să coordoneze trasferul pacienţilor în Ungaria, în două centre medicale din Ungaria, UPU Oradea Bihor va coordona transferul către centrul Debrecen, iar UPU spitalului Judeţean Timişoara va coordona transferul către Szeged. Aici sunt disponibile 10 locuri pentru ATI momentan şi 50 de locuri pentru pacienţii pre critici”, a precizat Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Deja un medic din cadrul UPU Spitalului Judeţean Timişoara se află la Szeged, a plecat de dimineaţă acolo pentru a ţine legătura cu autorităţile din Ungaria, procedura va fi următoarea:

”Se fac evaluări în UPU-rile din ţară, îndeosebi în cele din vestul ţării, dar şi în Bucureşti, pentru a selecta pacienţi care vor merge. Criteriile sunt criterii de severitate ale bolii, atât pentru pacienţii de ATI, cât şi pentru pacienţii pre-critici, dar un alt criteriu important este consimţământul pacientului sau al familiei. Deja la Arad a existat un caz în care familia şi-a exprimat opţiunea ca pacientul să rămână în UPU la Spitalul Judeţean Arad şi să nu fie transferat în Ungaria, pentru că le-ar fi foarte dificil dânşilor să afle informaţii de acolo sau să poată să se deplaseze acolo. Cum vă spuneam, pentru Szeged sunt 10 locuri de terapie intensivă şi 50 de locuri pentru precritici, de la Spitalul Judeţean Timişoara maximum doi pacienţi am trimite către Szeged. Pacienţii aceştia sunt din UPU Judeţean”, a declarat pentru News.ro Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Ungaria ajută România şi preia 50 de pacienţi cu coronavirus, care au nevoie de terapie intensivă, a anunţat, miercuri, la Budaapesta, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, transmite MTI. Pacienţii vor fi duşi în clinici din Szeged şi Debrecen.

Sursa: news.ro

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Medic de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: Avem, se pare, un nou val de coronavirus cu anumite mutaţii selective, trei la număr

Medicul Cristian Oancea atrage atenția că în România circulă trei mutații ale coronavirusului, într-un nou val. Din fericire, sunt forme ușoare, spune managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.

Departamentului de Energie al SUA: Virusul care a declanşat pandemia de Covid-19 a apărut cel mai probabil în urma unei scurgeri dintr-un laborator chinez

Concluzia departamentului de energie – care supraveghează o reţea de 17 laboratoare din SUA, inclusiv domenii de biologie avansată – este considerată semnificativă