Bienala de Arhitectură Transilvania 2021 debutează vineri, simultan în Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Baia Mare şi Alba Iulia, manifestările încheindu-se pe 30 octombrie, atunci când va avea loc decernarea premiilor BATRA.
Tema ediţiei 2021 este „(.com)unitate” şi este inspirată de nevoia profesioniştilor de a se implica în comunitate, după această perioadă în care cu toţii ne-am redescoperit şi ne-am redefinit, precizează organizatorii.
„Am ajuns la a cincea ediţie de BATRA şi, ca la fiecare ediţie de până acum, ne dorim să fie un eveniment cu valoare educativă, prin care să prezentăm activitatea membrilor filialelor Ordinului Arhitecţilor din România participante, dar şi să monitorizăm şi să definim viziunea şi direcţia arhitecturii recente. Fiecare ediţie are un concept bine definit, structurat ca un program cultural şi educativ, cu vernisaje, expoziţii, conferinţe, ateliere, prezentări interactive, mese rotunde, tururi ghidate şi gale”, spune Daniela Maier, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania.
Evenimentele programate în cadrul ediţiei din acest an sunt adaptate particularităţilor locale din cele cinci oraşe participante, fiecare filială implicată având un program propriu.
”Printre acestea amintim prezentări de carte ale unor arhitecţi şi urbanişti de renume, cum ar fi Vasile Mitrea şi Marian Lazăr în dialog cu Şerban Ţigănaş, Alexandru Răuţă sau Silviu Medeşan, workshopuri de vizualizare arhitecturală sau de tehnici de comunicare şi oratorie pentru arhitecţi, sesiuni de consultanţă gratuită cu un arhitect pentru publicul larg, tururi ghidate sau conferinţe şi prezentări pe teme de interes, cum ar fi economia circulară”, menţionează sursa citată.
Mai mult, pentru a conecta întreaga ţară cu demersul arhitecţilor, BATRA va fi gazda unui eveniment unic în România, ajuns deja la cea de-a doua ediţie: Gala Bienalelor şi Anualelor de Arhitectură, în cadrul căreia sunt expuse lucrările celor mai mari anuale sau bienale de arhitectură organizate în România, în ultimii doi ani.
În cadrul BATRA 2021, juriul principal şi juriile speciale vor acorda premii pentru cele mai bune proiecte înscrise în concurs la cele 17 secţiuni din acest an (dintre care şapte sunt secţiuni speciale).
De asemenea, două concursuri de soluţii au fost lansate în cadrul BATRA 2021: unul pentru un parc incluziv, care urmează să fie construit în Parcul Rozelor din Cluj-Napoca, la iniţiativa Serviciului de Ajutor Maltez, şi unul de design de obiect, care are rolul de a găsi cea mai bună soluţie pentru un recipient de colectare a capacelor de plastic, desfăşurat în parteneriat cu „Capace cu suflet”.
Organizatorii evenimentului s-au adaptat condiţiilor sanitare speciale, astfel încât o bună parte dintre manifestări vor fi transmise şi online, pe pagina de Facebook a Bienalei de Arhitectura Transilvania.
Acces fizic la evenimente vor avea doar persoanele care pot face dovada vaccinării cu schema completă sau a trecerii prin boala COVID în ultimele 180 de zile, în limita locurilor disponibile în spaţiile închise.
*** Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2021, eveniment organizat de Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Transilvania, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Alba, Ordinul Arhitecţilor din România- Filiala Teritorială Bihor, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Nord-Vest şi Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Satu Mare şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, a ajuns la a cincea ediţie. Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.