Impozanta casă din centrului Clujului în care a locuit Béla Kun, a fost scoasă la vânzare cu un preț de 1.6 milioane de euro pe site-ul Romania Sotheby’s International Realty.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Chiar în centrul ”Inimii Transilvaniei”, la Cluj, o bucată relevantă din istoria Ungariei și cea universală se află compactată în această vilă istorică spațioasă și elegantă. Pe acest teren de peste 900 mp a locuit Béla Kun. Cu un ”mise-en-place” bine gândit al spațiilor, proprietatea oferă camere foarte largi, lăsând loc pentru orice pată personală dorită.

Mansarda oferită este una open space, ideală pentru amenajarea încă unui loc pentru întâlnirile cu mai mulți musafiri sau o cameră adițională la alegere. Importanța istorică împreună cu aerul fin și confortul modern se regăsesc laolaltă într-o singură proprietate.

După cum arată Wikipedia, Béla Kun a fost un politician maghiar comunist, care a condus în anul 1919 revoluția bolșevică din Ungaria. A fost de profesie jurist, însă a activat și ca ziarist. Ca o coincidență, chiar azi s-au făcut 102 ani de când regimul Kun a fost învins de armata română, care a ajuns până la Budapesta – cu două zile înainte Kun a fugit cu un tren blindat la Viena, împreună cu mai mulți colaboratori.

A ajuns apoi la Moscova unde a intrat în rândurile Partidului Comunist (bolșevic) din Rusia sovietică, a primit cetățenia sovietică și a fost numit în conducerea Cominternului. După eșecul puciului din 27 martie 1921 pentru minerii din centrul Germaniei, Lenin l-a acuzat de iresponsabilitate politică. Acuzat de legături cu troțkismul, Béla Kun împreună cu soția, fiica și ginerele au fost arestați în mai 1937 și trimiși în gulag. În 1989, guvernul sovietic a anunțat că Béla Kun a fost executat în gulag pe 29 august 1938.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania