Consiliul de Administrație al Colterm a decis luni, 18 octombrie, intrarea în insolvență a societății. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz a declarat că măsura a fost luată pentru că este singura variantă de reorganizare a companiei.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Edilul șef a precizat că intrarea în insolvență este un proces de salvare pentru că datoriile istorice vor fi blocate și nu mai cresc penalitățile de întârziere. De asemenea, executările silite vor fi suspendate.

Abonații Colterm nu vor fi afectați de această intrare în insolvență. (…) Este și o șansă uriașă pentru companie  să aibă acest nou început fără datorii istorice”, – Dominic Fritz.

Acesta a mai precizat că în present se lucrează la reabilitarea a treizeci de kilometri de rețele, dar și la reactualizarea strategiei de termoficare pentru Timisoara impreuna cu Banca Mondiala.

”Avem în lucru racordul de gaz din rețeaua de transport la CET Centru, ceea ce înseamnă că putem accesa gazul la un preț favorabil….Această insolvență nu oprește, ci stimulează proiecte de modernizare fiindcă e clar că fără modernizare, Colterm nu poate supraviețui”.

Fritz a mai spus că orice măsură trebuie suplimentată și de intervenția Guvernului.

Am trimis o adresă catre prefectură cu rugamintea de a o transmite mai departe, pentru carbune din rezerva de stat. Colterm funcționează și pe gaz și pe cărbune. Încercăm să creștem acum ponderea carbunelui, dar asta poate duce la alte probleme, fiindcă vor trebui plătite certificatele verzi. Suntem în negocieri cu furnizorii de cărbune, dar și cu furnizorii de gaz. Avem contract cu EON, dar banii trebuie dați în avans, ceea ce acum este imposibil. Căutăm cele mai bune soluții”, – Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a făcut referire și la o majorare de tarif, care nu poate fi evitată.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania