Aproximativ 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an în România, cea mai mare pondere fiind de mâncare gătită, fructe şi legume. Afirmația a fost făcută de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Aurel Simion.
Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne. Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban, în timp ce în comunităţile rurale se folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodării. În mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi. Costurile asociate risipei de alimente sunt de cel puţin două feluri: costuri economice şi costuri de mediu.
Oficialul MADR a menţionat că instituţia pe care o reprezintă finanţează în prezent cinci proiecte ce vizează reducerea atât a risipei alimentare, cât şi a gazelor cu efect de seră.
„Ministerul finanţează cinci proiecte care au ca temă reducerea risipei alimentare şi reducerea gazelor cu efect de seră, promovează strategia pentru o economie circulară în aşa fel încât să folosim tot ceea ce producem şi cu un consum de energie al planetei mult mai mic„, a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii, citat de Agerpres.
Potrivit oficialilor români, donarea de alimente trebuie încurajată şi va rămâne permanent un factor esenţial de reducere a risipei alimentare.