În fiecare an aruncăm la gunoi tone de hrană

Aproximativ 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an în România, cea mai mare pondere fiind de mâncare gătită, fructe şi legume. Afirmația a fost făcută de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Aurel Simion.

Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne. Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban, în timp ce în comunităţile rurale se folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodării. În mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi. Costurile asociate risipei de alimente sunt de cel puţin două feluri: costuri economice şi costuri de mediu.

Oficialul MADR a menţionat că instituţia pe care o reprezintă finanţează în prezent cinci proiecte ce vizează reducerea atât a risipei alimentare, cât şi a gazelor cu efect de seră.

Ministerul finanţează cinci proiecte care au ca temă reducerea risipei alimentare şi reducerea gazelor cu efect de seră, promovează strategia pentru o economie circulară în aşa fel încât să folosim tot ceea ce producem şi cu un consum de energie al planetei mult mai mic„, a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii, citat de Agerpres.

Potrivit oficialilor români, donarea de alimente trebuie încurajată şi va rămâne permanent un factor esenţial de reducere a risipei alimentare.

Răzvan Idvorean