István Csomortányi, care conduce Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) din martie 2019, a fost reales duminică, la adunarea naţională a delegaţilor – a anunţat biroul de presă al PPMT.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Din cauza intensificării epidemiei de coronavirus în România, delegaţii s-au adunat în şapte locuri diferite şi au discutat
problemele partidului prin conexiune live pe internet.

În cuvântarea de deschidere, preşedintele partidului a spus că PPMT a reuşit, cu un an în urmă, să obţină funcţii de primar în locuri unde acest lucru nu s-a întâmplat până acum, reuşind să trimită şi un deputat în parlamentului României, ca urmare a acordului încheiat cu UDMR. “Am reuşit să înlăturăm în cele din urmă divergenţele dintre forţele naţionale maghiare în Transilvania şi, odată cu înfiinţarea Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), vom restabili în sfârşit unitatea politică a acestor forţe”, a declarat politicianul.

După realegerea sa, István Csomortányi şi-a exprimat speranţa că tribunalul va înregistra în curând fuziunea PPMT cu Partidul Civic Maghiar (PCM) şi partidul rezultat din fuziune, AMT. Până atunci, cele două partide vor continua să coopereze în cadrul Alianţei Maghiare din Transilvania, care este înregistrată în prezent şi ca alianţă politică.

“Mergem înainte pe calea autonomiei maghiare în Transilvania, cu forţe reunite, împreună pentru maghiari”, a declarat
preşedintele ales al partidului, citat de comunicat.

János Mezei, preşedintele PCM şi copreşedinte al AMT, a rostit un scurt discurs în care subliniat: liderii PPMT şi PCM au realizat că – trecând peste neînţelegerile din trecut – trebuie să se concentreze pe planificarea unui viitor nou şi comun, fără să uite nicio clipă reprezentarea intereselor comunităţii maghiare din Transilvania. “Suntem responsabili faţă de cei care au avut încredere în noi şi care ne-au votat la ultimele alegeri” – a evidenţiat János Mezei.

În mesajul său, László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a apreciat că PPMT are menirea de a fi conştiinţa vie a maghiarilor din Transilvania.

La sfârşitul lunii septembrie, Tribunalul Bucureşti a considerat neîntemeiată şi a respins înregistrarea AMT ca partid politic format prin fuziunea PPMT şi PCM. În acel moment, liderii PPMT şi PCM au declarat că vor face recurs împotriva hotărârii tribunalului de îndată ce o vor primi sentinţa cu motivarea ei.

Fuziunea PPMT şi PCM a fost decisă la 18 ianuarie 2020, la Miercurea Ciuc, cu ocazia adunării delegaţilor celor două partide. Organele de decizie ale partidelor au hotărât, de asemenea, că noul partid va fi numit Alianţa Maghiară din Transilvania. Sub acelaşi nume, partidele au înregistrat în instanţă şi o alianţă politică, pentru a putea candida împreună la alegerile locale din 2020.

Candidaţii AMT au câştigat la alegerile locale desfăşurate în septembrie anul trecut funcţia de primar în 10 localităţi
transilvănene, printre care două oraşe mici din Ţinutul Secuiesc (Vlăhiţa şi Cristuru Secuiesc). În urma unui acord cu UDMR, la alegerile parlamentare din decembrie, doi deputaţi AMT au ajuns în Camera Deputaţilor pe listele de candidaţi ale UDMR.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania