Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat autorizația de construire pentru edificarea a două noi instalații de deshidratare a nămolului rezultat din tratarea apei uzate menajere. Cele două noi investiții vor fi realizate în cadrul stațiilor de epurare a apelor uzate (S.E.A.U.) Cluj-Napoca și Gherla.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Valoarea totală cumulată a lucrărilor de construire este de 4.661.000 lei, finanțarea fiind asigurată prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 – „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județele Cluj și Sălaj”.

În urma procesului de epurare a apelor uzate rezultă cantități însemnate de nămol. Prin intermediul acestei finanțări europene în valoare de aproximativ un milion de euro, reziduurile pot fi valorificate atât energetic cât și economic, cu impact benefic direct asupra mediului înconjurător”, – Alin Tișe, președinte CJ Cluj.

În ceea ce privește S.E.A.U. Cluj-Napoca, stația actuală destinată deshidratării nămolului va fi extinsă cu noi facilități pentru îmbunătățirea proceselor tehnologice de uscare și valorificare energetică a acestuia. Astfel, în viitoarea hală ce va fi construită va fi montată o instalație specială de recuperare a căldurii rezultate în urma tratării nămolului pe linia de uscare. În acest fel, biogazul captat va fi transformat în energie electrică, cantitatea estimată fiind de cca. 400kW/h, la o capacitate maximă de o sută de tone de nămol procesat zilnic. Această energie va fi folosită la funcționarea S.E.A.U. Cluj-Napoca, ceea ce va duce la scăderea considerabilă a valorii cheltuielilor cu electricitatea.

Stația de Epurare Gherla va beneficia de o investiție finanțată din bani europeni prin care va crește gradul de deshidratare a nămolului, prin extinderea actualei linii de tratare. Nămolul astfel deshidratat până la un procent de minim 25% va fi transportat la S.E.A.U. Cluj-Napoca în vederea uscării și valorificării energetice.

Nămolul rezultat în urma acestor intervenții tehnologice și a cărui compoziție chimică prezintă similarități cu gunoiul de grajd poate fi valorificat cu succes în agricultură, în locul îngrășămintelor chimice. Experții consideră că nămolul provenit din tratarea apei uzate are un conținut bogat de substanță organică, fapt ce contribuie la regenerarea solului și îmbunătățește calitățile terenurilor agricole degradate.

Potrivit oficialilor județeni, lucrările la cele două stații vor fi gata în anul 2023.

sursă foto: CJ Cluj

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania