Péter Márki-Zay, primarul independent al oraşului Hódmezővásárhely, a câştigat prealegerile pentru candidatura la postul de prim-ministru al opoziţiei din Ungaria. Anunţul a fost făcut duminică seara, pe pagina oficială de Facebook a prealegerilor. Candidatul partidului Mişcarea Ungaria Tuturor a obţinut 371 560 de voturi (56,71%), în timp ce adversarul său, Klára Dobrev, susţinută de Coaliţia Democratică a primit 283 677 (43,29%).

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În cel de-al doilea tur au votat 662 353 de alegători, personal sau online, numărul voturilor valabile exprimate fiind de 655237.

Partidele maghiare Coaliţia Democratică, Jobbik, Politica poate fi şi altfel, Momentum, Partidul Socialist Maghiar şi Dialog au decis să candideze împreună la alegerile parlamentare din 2022, candidatul comun al opoziţiei pentru funcţia de prim-ministru şi candidaţii comuni pentru parlament din circumscripţiile electorale fiind desemnaţi în urma unor prealegeri.

La alegerile primare ale opoziţiei din Ungaria am schimbat şi opoziţia, i-am înlocuit pe cei care făceau afaceri cu puterea, a declarat, duminică seara, Péter Márki-Zay, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru din partea Mişcării Ungaria Tuturor, la conferinţa de presă desfăşurată la Budapesta, în care a evaluat rezultatele alegerilor primare ale opoziţiei ungare.

Politicianul a făcut promisiunea că va clădi o Ungarie nouă şi mai curată. În această situaţie, nimeni nu poate rupe unitatea opoziţiei, deoarece, după alegerile primare rămâne o întrebare cheie pentru Ungaria: cu Fidesz sau fără Fidesz?- a spus politicianul.

Potrivit acestuia, măsurile Fidesz şi numirea funcţionarilor de partid în fruntea instituţiilor indică faptul că Fidesz împachetează deja, se pregăteşte pentru eşec în alegerile de anul viitor.

“Ieşirea nu este nici la dreapta, nici la stânga, ci doar în sus”, a adăugat Péter Márki-Zay.

Europarlamentarul Klára Dobrev, contracandidat din partea Coaliţiei Democratice (DK), l-a sunat la telefon, l-a felicitat
pentru victorie şi l-a asigurat că vor coopera în viitor.

Primul tur al prealegerilor s-a desfăşurat în perioada 18-28 septembrie, iar cel de-al doilea tur, în care votanţii au putut alege dintre cele două persoane rămase în cursă pentru candidatura la funcţia de premier, între perioada 10-16 octombrie.

În primul tur al prealegerilor au votat 633 811 de persoane, personal sau online. Atunci, cele mai multe voturi, 214 319 (34,76%), au fost obţinute de Klára Dobrev, candidatul Coaliţiei Democratice. Pe locul doi s-a clasat Gergely Karácsony, candidatul Partidului Socialist Maghiar, actualul primar al capitalei Budapesta, cu 168 396 de voturi (27,31%) (care ulterior s-a retras în favoarea lui Péter Márki-Zay), iar pe locul trei, Péter Márki-Zay, cu 123 453 de voturi (20,02%).

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania