Cabinetul Cioloș a fost respins miercuri, 20.10.2021, de plenul reunit al Parlamentului. Rezultatul votului secret cu bile a fost 88 ”pentru” și 184 ”împotriva” învestirii.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

La aflarea veștii, Dacian Cioloș a declarat că parlamentarii au respins singura soluție pe care au avut-o pe masă și că, din acest moment, ”mingea” se întoarce în terenul președintelui Klaus Iohannis.

Vom vedea care sunt propunerile dânsului. Nu discutăm şi nu comentăm tot felul de speculaţii ipotetice despre ce ar putea să facă un partid sau altul pentru că singurul lucru pe care l-am constatat în aceste zile este că au stat deoparte.  Nu şi-au asumat responsabilităţi şi aşteptăm să vedem în ce fel îşi asumă soluţii adevărate,  pentru că din punctul nostru de vedere (…) soluţiile înseamnă în primul rând asumare. Nu am văzut asumarea până acum, sperăm să o vedem de acum înainte“, a declarat Cioloş, citat de Agerpres.

Potrivit aceleiași surse, analistul politic Cristian Pîrvulescu a spus că din punct de vedere constitutional urmează consultările președintelui și o nouă nominalizare. El a mai opinat că se așteaptă ca Iohannis ”să facă o nominalizare, oricare va fi ea, în încercarea de a obţine sprijin pentru un guvern, pentru că o serie întreagă de decizii care trebuie luate presupun un executiv cu puteri depline“.

Pîrvulescu s-a referit la o serie de măsuri care nu pot fi introduce decât prin lege, nu prin ordonanță de urgență, deci e nevoie de un guvern care să trimită legea în Parlament şi de o majoritate care să o susțină.

Potrivit Constituţiei României, preşedintele poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Decizia preşedintelui de a declanşa alegeri înainte de termen este precedată de consultarea sa cu preşedinţii celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania