fbpx
15.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂCabinetul Cioloș a fost respins de Parlament. Ce urmează să se întâmple

Cabinetul Cioloș a fost respins de Parlament. Ce urmează să se întâmple

Publicat în

spot_img
spot_img

Cabinetul Cioloș a fost respins miercuri, 20.10.2021, de plenul reunit al Parlamentului. Rezultatul votului secret cu bile a fost 88 ”pentru” și 184 ”împotriva” învestirii.

La aflarea veștii, Dacian Cioloș a declarat că parlamentarii au respins singura soluție pe care au avut-o pe masă și că, din acest moment, ”mingea” se întoarce în terenul președintelui Klaus Iohannis.

Vom vedea care sunt propunerile dânsului. Nu discutăm şi nu comentăm tot felul de speculaţii ipotetice despre ce ar putea să facă un partid sau altul pentru că singurul lucru pe care l-am constatat în aceste zile este că au stat deoparte.  Nu şi-au asumat responsabilităţi şi aşteptăm să vedem în ce fel îşi asumă soluţii adevărate,  pentru că din punctul nostru de vedere (…) soluţiile înseamnă în primul rând asumare. Nu am văzut asumarea până acum, sperăm să o vedem de acum înainte„, a declarat Cioloş, citat de Agerpres.

Potrivit aceleiași surse, analistul politic Cristian Pîrvulescu a spus că din punct de vedere constitutional urmează consultările președintelui și o nouă nominalizare. El a mai opinat că se așteaptă ca Iohannis ”să facă o nominalizare, oricare va fi ea, în încercarea de a obţine sprijin pentru un guvern, pentru că o serie întreagă de decizii care trebuie luate presupun un executiv cu puteri depline„.

Pîrvulescu s-a referit la o serie de măsuri care nu pot fi introduce decât prin lege, nu prin ordonanță de urgență, deci e nevoie de un guvern care să trimită legea în Parlament şi de o majoritate care să o susțină.

Potrivit Constituţiei României, preşedintele poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Decizia preşedintelui de a declanşa alegeri înainte de termen este precedată de consultarea sa cu preşedinţii celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

Răzvan Idvorean

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Korodi Attila: Miercurea Ciuc devine un centru regional puternic al formării duale

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei.