fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEDumitrița Gliga: Este nevoie de măsuri clare pentru protejarea copiilor în mediul...

Dumitrița Gliga: Este nevoie de măsuri clare pentru protejarea copiilor în mediul online

Publicat în

spot_img
spot_img

Deputata PSD Mureş, Dumitriţa Gliga, susţine că a solicitat, marţi, miniştrilor Comunicaţiilor, Educaţiei şi Afacerilor Interne o serie de lămuriri cu privire la măsurile care se iau pentru protejarea copiilor în mediul online, pe fondul apariţiei a numeroase provocări duse la limita supravieţuirii, inclusiv jocuri extreme recunoscute drept „blackout challenge”, care fac victime.

Solicitarea deputatei a venit după ce un copil de 14 ani, din Bistriţa, s-a sinucis pentru a răspunde unei provocări de pe TikTok, dar şi în urma mediatizării unor cazuri de tineri care au murit după ce au participat la jocuri extreme, denumite „blackout challenge”.

„De câte cazuri este nevoie să mai auzim până când responsabilii vor lua măsuri? (…) Se promovează în mediul online tot felul de provocări, duse la limita supravieţuirii şi toţi suntem părtaşi prin faptul că nu luăm nicio măsură, ci asistăm ca spectatori. Ce ar fi ca următoarea dată când o asemenea ştire dramatică apare pe titlurile ziarelor, fiecare dintre noi să poarte o discuţie cu propriul copil, sau să dezvolte o conversaţie în mediul în care lucrează sau în cercul de prieteni. Pandemia ne-a trimis copiii în mediul online cu o viteză năucitoare. Trebuie să îi conştientizăm de pericolele care pândesc dincolo de ecran. În toată lumea au apărut cazuri de tineri care au murit după ce au participat la jocuri extreme pe TikTok, intitulate ‘blackout challenge’. Jocul implică ca tinerii să îşi lege în jurul gâtului o curea sau o frânghie cu scopul de a rămâne cât mai mult timp fără aer, în timp ce se filmează cu telefonul mobil pentru a urca ulterior clipul în aplicaţie. (…) Alte cazuri cunoscute au implicat decese în rândul adolescenţilor în urma unor supradoze de medicament antialergic pentru halucinaţii”, a declarat Dumitriţa Gliga pentru agenția națională de presă Agerpres.

Ea a precizat că nu neagă rolul internetului, însă consideră că fără o educaţie corespunzătoare pentru adolescenţi, acesta este un pericol real de fapte teribiliste şi suicid şi că din acest motiv ar fi nevoie de campanii de informare.

„În prezent, importanţa şi rolul esenţial pe care îl ocupă mediul online în viaţa adolescenţilor români sunt de necontestat. Statisticile privind utilizarea mediului virtual şi a noilor tehnologii au înregistrat creşteri rapide, mai ales în rândul acestei categorii. Cu voia sau fără voia noastră, internetul contribuie în bună măsură la interacţiune şi la formarea identităţii adolescenţilor. Putem începe cu introducerea de atenţionări în mediul online, cu campanii de conştientizare a pericolelor din mediul online, campanii prin intermediul şcolilor, prin intermediul psihologilor pe care fiecare unitate şcolară îi are. Avem multe instituţii ale statului care se pot aşeza la aceeaşi masă pentru a porni o campanie amplă de prevenire a fenomenelor de agresiune cibernetică”, a spus Dumitriţa Gliga.

Deputata a menţionat că le-a solicitat, marţi, ministrului interimar al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Dan Vîlceanu, ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, să i se comunice dacă au fost iniţiate campanii de sensibilizare publică privind violenţa cibernetică, aşa cum prevede Legea nr. 106/2020.

În plus, Dumitriţa Gliga a cerut să i se comunice care sunt demersurile pentru implicarea instituţiilor de învăţământ în combaterea influenţei nocive a mediului online şi ce acţiuni sunt prevăzute pentru protejarea celei mai vulnerabile categorii de utilizatori ai internetului, în condiţiile în care infracţionalitatea informatică este în creştere.

Adrian Meitner

Articole recente

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului” prin proiectul EMME

Proiectul urmărește crearea unui curriculum școlar interdisciplinar

S-a lansat Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Brașov, un mediator în relația cu instituțiile statului pentru IMM-urile din județ

Lansarea PIMM Brașov a fost un eveniment mult așteptat de mediul de afaceri local, lucru dovedit de prezența într-un număr mare, mult peste așteptări, în sala conferințe din centrul Brașovului.

Sute de iubitori ai pedalării, înscriși la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge

Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Mai multe articole de același fel

”Dăm Click pe România” a inițiat înscrierile prin care școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare

Dăm Click pe România este un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare recondiționate sunt donate către unitățile de învățământ care nu au echipamentele necesare de pe care elevii să poată învăța noțiune digitale de bază.

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, ales candidatul UDMR la preşedinţia CJ

În cursa pentru alegerea candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita s-au înscris, pe lângă Bíró Barna Botond, actualul preşedintele al CJ Harghita, Borboly Csaba, aflat la al patrulea mandat, precum şi al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.