fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEUniversitatea Babeş-Bolyai va elabora strategia României în domeniul comunicaţiilor cuantice

Universitatea Babeş-Bolyai va elabora strategia României în domeniul comunicaţiilor cuantice

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a anunţat că va elabora strategia României în comunicaţiile cuantice, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice (QTSTRAT). Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie (https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/quantum-technologies-flagship). Spre exemplu, reţelele de telecomunicaţii cuantice şi de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment care implică o componentă de digitalizare”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, spune că îşi propune ca România să devină un actor internaţional important în domeniu.

„UBB are cei mai buni specialişti în elaborarea de planuri strategice/strategii, în diverse domenii, care, împreună cu experţii de top din zona „quantum technologies” din UBB şi ţară (inclusiv din alte instituţii care nu sunt acum parte a consorţiului declarat câştigător, dar care au o expertiză avansată utilă proiectului), vor propune o Strategie prin care nu doar să implementăm performant în ţară noile tehnologii cuantice, dar care să transforme România într-un actor important în acest domeniu la nivel european şi internaţional”, a declarat, potrivit comunicatului, Daniel David.

Adrian Meitner

Articole recente

Peste 1.000 tineri români au șansa să călătorească gratuit în Europa prin programul DiscoverEU

Pentru a beneficia de permisele de călătorie, tinerii eligibili trebuie să se înscrie  accesând Portalul European pentru Tineret. 

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară

În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Amenda aplicată pentru inscripţia de pe statuia Kölcsey din Carei a fost anulată în primă instanţă

Primăria Carei a fost amendată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare, la sfârşitul lunii aprilie a anului trecut, la două săptămâni după dezvelirea statuii poetului care a scris versurile imnului maghiar, pe motiv că pe monument se aflau numai inscripţii în limba maghiară

Cătălin Munteanu, organizatorul festivalului „Talpa iadului” vorbește, la „Click pe viață”, despre numele inedit al unui eveniment de cultură

Cătălin Munteanu, organizatorul festivalului „Talpa iadului” vorbește, la „Click pe viață”, despre numele inedit al unui eveniment de cultură

Mai multe articole de același fel