8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCORONAVIRUSUn tânăr cu transplant medular, primul pacient cu Covid căruia i s-a...

Un tânăr cu transplant medular, primul pacient cu Covid căruia i s-a administrat terapia cu anticorpi monoclonali la spitalul din Alba Iulia

Publicat în

spot_img
spot_img

Un tânăr de 22 de ani, care a efectuat în trecut un transplant de măduvă osoasă, este primul pacient cu COVID-19 căruia i s-a administrat terapia cu anticorpi monoclonali la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia.

“Terapia cu anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2 a fost administrată în premieră, marţi, 19 octombrie 2021, la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Primul pacient care a beneficiat de acest tratament are 22 de ani şi întruneşte criteriile prevăzute de către specialiştii comisiei de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii pentru a beneficia de aceste antivirale. Medicaţia ajută pacienţii infectaţi la debutul bolii să nu mai dezvolte forme severe”, se menţionează în comunicatul transmis de către Biroul de presă al SJU Alba Iulia.

Tânărul a fost transferat, marţi, de la Spitalul Orăşenesc Câmpeni, la secţia de Boli Infecţioase a SJU Alba Iulia.

“Echipa medicală care se ocupă de cazul său a decis, potrivit anamnezei şi investigaţiilor, că este oportună administrarea de anticorpi monoclonali. Pacientul a necesitat şi efectuat, în trecut, transplant medular (transplant de măduvă osoasă), are o formă uşoară spre medie de COVID-19, dar cu mare potenţial de agravare în lipsa acestui tratament. Acesta se află în primele zile de la contactarea infecţiei cu SARS-CoV-2. La acest caz, SJU Alba Iulia a colaborat foarte bine cu toate instituţiile medicale implicate”, mai arată sursa citată.

Terapia a fost administrată la scurt timp de la primirea fiolelor de anticorpi monoclonali.

Patru spitale din judeţul Alba au primit recent 60 de tratamente cu anticorpi monoclonali pentru tratarea pacienţilor cu forme incipiente de COVID-19.

“Spitalelor Municipal Sebeş, Orăşenesc Abrud, Municipal Blaj şi Judeţean de Urgenţă Alba Iulia le-au fost repartizate în total 60 de tratamente cu anticorpi monoclonali neutralizaţi pentru tratarea pacienţilor cu forme incipiente de COVID-19. Cele mai multe, 32, vor ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, 16 tratamente vor ajunge la Spitalul Municipal Blaj, în timp ce Spitalul Municipal Sebeş şi Spitalul Orăşenesc Abrud vor primi câte 6 tratamente”, se menţionează într-un comunicat transmis de Direcţia de Sănătate Publică Alba.

Anticorpii monoclonali neutralizaţi au specificitate pentru proteina S a virusului SARS-CoV-2 şi, asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 10 zile. Pacienţii care pot avea un beneficiu din administrarea acestui tratament sunt cei cu risc important de evoluţie severă a bolii. Administrarea tardivă nu este recomandată la pacienţii cu forme severe de COVID-19.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel