Vineri, 23 octombrie va începe la Cluj prima ediție a turneului de tenis WTA, Transilvania Open. Potrivit organizatorilor, 32 de jucătoare se vor întrece la simplu și 16 echipe la dublu, pentru 280 de puncte și premii de 235.238 de dolari.
Printre sportivele prezente se numără: Garbine Muguruza, Simona Halep, Elise Mertens, Emma Răducanu, Anett Kontaveit, Andrea Petkovic și Paula Badosa.
Favorita numărul 1 a turneului este tenismena spaniolă Garbine Muguruza, ocupanta locului 5 în clasamentul mondial WTA, una dintre figurile proeminente ale tenisului feminin. Garbine are un palmares impresionant atât la simplu, câștigând toate categoriile de turnee posibile (WTA 250, WTA 500, WTA 1000, Grand Slam), cât și la dublu, unde a ocupat locul 10, a câștigat cinci titluri și a jucat, alături de Carla Suarez Navarro, finala WTA Finals în 2015. Un detaliu mai puțin știut despre Garbine e că ea nu a avut o carieră la juniori. Când a debutat în circuitul WTA, în 2012, la Miami, Garbine a făcut-o în baza unui wild card și fără vreo experiență, alta decât cea acumulată în turneele ITF. Asta nu a oprit-o însă să le învingă, în turneul ei de debut, pe Vera Zvonerava (locul 2 pe atunci) și Flavia Pennetta.
Stilul de joc pe care Garbine îl propune e unul foarte agresiv, un tenis rapid, bazat pe o poziționare în teren foarte avansată. În mod constant, Garbine încearcă să ia mingea devreme, să atace devreme și să nu ofere nicun timp de reacție adversarei. E o jucătoare echilibrată și în defensivă, capabilă să răspundă dacă e pusă să se apere, și știe de asemenea să-și câștige punctele prin contraatac și chiar veniri la fileu.
Probabil una dintre cele mai așteptate jucătoare este Emma Răducanu. Născută în Canada, mutată la vârsta de doi ani în Marea Britanie, sportiva cu origini românești a încercat mai multe sporturi până să ajungă la tenis, trecând pe la balet, echitație și înot. În cele din urmă, părinții ei, pasionați de ”sportul alb”, au îndrumat-o spre această disciplină, fiind foarte atenți ca Emma să se concentreze și pe școală. Într-un timp scurt și fără ca rezultatele de la juniori să o anunțe neapărat – Emma a devenit jucătoarea al cărei nume este pe buzele tuturor iubitorilor tenisului.
Debutul în circitul profesionist s-a petrecut în această vară, în iunie, la turneul de la Nottingham (WTA 250), unde a pierdut în primul tur. Câteva săptămâni mai târziu, Emma a primit un wild card pe tabloul principal de la Wimbledon – debutul ei într-un Grand Slam. La acel moment, ea era clasată în afara Top 300.
Apoi a venit US Open. La New York, Emma a intrat pe tabloul de calificări, în calitate de jucătoare clasată pe locul 150 WTA, și cu așteptări moderate de la această competiție. Dovadă, ea a povestit mai apoi că își luase deja biletele de avion de întoarcere acasă, în Marea Britanie, la finalul calificărilor. Însă acea întoarcere a trebuit amânată serios.
Pentru că, în realitate, după trei săptămâni de competiție și zece meciuri câștigate la rând fără set pierdut, Emma Raducanu avea să devină una dintre cele mai surprinzătoare campioane din istoria US Open. La 18 ani, Emma e prima jucătoare din Era Open care câștigă un Grand Slam venind din calificări și prima jucătoare britanică din 1977 încoace care cucerește un asemenea turneu. Un rezultat istoric, care i-a atras milioane de simpatizanți și care ne-a arătat că poți juca cu o bucurie aparte, că poți zâmbi și când adversara aruncă înspre tine cu lovituri devastatoare. Și, peste toate, că poți avea un succes imens și fără să ai prea multă experiență.
Jocul ei e o combinație deosebită între tenisul rapid, în viteză și agresivitatea inteligentă, respectiv așezarea în teren.
Turneul Transilvania Open se va desfășura la Cluj, în Sala Polivalentă ”BT Arena”, pe suprafață ”hard”. Potrivit organizatorilor, sâmbătă și duminică sunt programate meciurile din calificări, iar de luni, 25 octombrie, cele de pe tabloul principal.