17.6 C
Cluj-Napoca

Conacul Adorján din Armăşeni, inaugurat după ample lucrări de renovare finanțate cu bani de la guvernul ungar

Publicat:

Conacul “Adorján” din Armăşeni, judeţul Harghita, a fost inaugurat după ample lucrări de renovare finanţate de Guvernul ungar.

Conacul, construit în anul 1797 şi extins în 1839, este considerat unul dintre cele mai frumoase monumente ale arhitecturii populare secuieşti din zona Ciuc. Clădirea nu a mai fost locuită din anii ’80, iar starea ei s-a deteriorat constant. În anul 2001, clădirea a fost achiziţionată de Asociaţia pentru Protecţia Monumentelor din Zona Ciuc. Renovarea sa completă a început în anul 2004, în cadrul Programului “Rómer Flóris” iniţiat de Guvernul ungar.

Clădirea a fost renovată de Fundaţia “Teleki László”, care coordonează Programul “Rómer Flóris”, în colaborare cu Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia pentru Protecţia Monumentelor din Zona Ciuc. În timpul renovării complete, a fost consolidată fundaţia clădirii, au fost renovate bolta, scările şi podeaua pivniţei, a fost refăcut planşeul, au fost restaurate ferestrele, uşile şi faţadele, iar prispa a fost renovată prin reutilizarea elementelor existente.

Duminică după-amiază, la ceremonia de inaugurare, arhitectul Márton Albert Homonnai, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Monumentelor din Zona Ciuc, a declarat că a reînviat cel mai frumos monument de arhitectură populară secuiască din zona Ciuc. În opinia sa, clădirea este un simbol reprezentativ al epocii şi, în acelaşi timp, al moştenirii intelectuale şi culturale a secuilor.

La rândul său, László Diószegi, directorul Fundaţiei “Teleki László”, a subliniat, în discursul său, că nu doar moştenirea
construită, ci şi moştenirea intelectuală este semnificativă în Armăşeni.

Bence Ákos Lukács, Consul în cadrul Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, a subliniat că aristocraţia ardeleană şi-a construit, de-a lungul secolelor, reşedinţe care au rezistat în timp, iar acestea au devenit un simbol nu numai al familiilor, ci al întregului peisaj rural. Consulul a mai subliniat că, în ultimele decenii, în Bazinul Carpatic, în cadrul Programului “Rómer Flóris”, au fost renovate 81 de biserici, conace şi castele.

Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a amintit că, în urmă cu 12 ani, a fost lansat un program de protejare a monumentelor pentru a oferi resurse în vederea salvării unor monumente precum Conacul “Adorján”.

Sursa: MTI

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img