Spitalul Municipal Sighisoara a anunțat astăzi o nouă investiție din fonduri europene. Este vorba despre un sistem automat de dezinfectie si digitalatizarea trasabilitatii proceselor de dezinfectie de nivel inalt in conformitate cu Standardul BS EN 17272: 2020 ce determină activitatea dezinfectantă a proceselor utilizate în domeniile medical și instituțional, utilizând procese automatizate pentru distribuirea substanțelor chimice prin difuzie a aerului, fără ca operatorul să aplice manual dezinfectantul.
Sistemuldispune de trei componente esentiale ce caracterizeaza sistemul MICRODEFENDER, iar avantajele acestuia pentru siguranta pacientilor si a personalului medical impotriva aparitiei si raspandirii infectiilor nosocomiale intraspitalicesti sunt foarte multe.
Sistemul presupune în primul rând existența unei substante dezinfectante certificata Dispozitiv Medical Clasa IIa, ce contine peroxid de hidrogen in concentratie mare de peste 10% stabilizata cu ioni de argint. Peroxidul de hidrogen este cunoscut si sub denumirea de Apa oxigenta, substanta non-toxica cu actiune dezinfectanta utilizata si ca dezinfectant de tegumente ba chiar si ca substanta farmaceutica cu calitati benefice asupra orgnismului, utilizat strict sub indrumarea medicilor si chiar produs de organism in mod natural prin intermediul neutrofilelor ca primă linie de apărare împotriva toxinelor, paraziților, bacteriilor, virusurilor și levurilor. Aceasta substanta si-a demonstrat calitatile dezinfectante in peste 100 de ani de utilizare fara efecte secundare, asigurand o activitate sporita virucida, bactericida, sporicida, levuricida si fungicida.
În al doilea rând sistemul cuprinde echipamentul de dezinfectie prin nebulizare/atomizare complet automatizat MICRODEFENDER care asigura posibilitatea dispersiei de particule de peroxid de hidrogen cu o dimensiune de sub 5 microni si cu un control total asupra cantitatii pentru a evita supra-tratarea sau sub-tratarea mediului. Astfel, se evita aparitia coroziunii ce conduce la deterioarea suprafetelor si aparaturii din spatiile spitalicesti. In acelasi timp se garanteaza eficienta dezinfectiei eliminand cu desavarsire erorile umane. Echipamentul dispune de mijloace tehnologice de monitorizare a calitatii substantei cu preluarea in mod automat a infomatiilor fiecarui flacon de substanta incarcat, monitorizarea in timp real a umiditatii si temperaturii ante si post tratament precum si consumul in timp real de substanta. Recunoaste utilizatorii autorizati sa efectueze operatiunile de dezinfectie precum si fiecare camera ce urmeaza a fi dezinfectata prin intermediul unei tehnologii QRcode, RFID sau Radio.
”Practic, spitalul din Sighișoara va trece printr-un proces de digitalizare a spatiilor si a indicativelor operatorilor pentru o trasabilitate completa a procesului. Dispune de o tehnologie de comunicare GPS, GPRS 3G/4G, WiFi, Bluetooth ce transmite si valideaza informatiile in timp real cu o platforma on-line ce asigura inmagazinarea tuturor dezinfectiilor efectuate si valideaza informatiile de verificare a substantei, spatiilor si operatorilor. Asigura o dezinfectie controlata in timp record de aproximativ 100 m3 in maxim 5 minute cu cea mai mica cantitate de substanta, in comparatie cu celelalte tehnologii existente si anume 1ml/m3, astfel optimizand si reducand consumul de substanta in vederea realizarii de economii considerabile”, au transmis reprezentanții instituției medicale.
In al treilea rând, sistemul are o platforma on-line pentru monitorizarea procesului si validarea informatiilor, ceea ce pozitioneaza spitalul printre primele institutii medicale din tara ce includ in activitatea lor procese automatizate de dezinfectie si digitalizarea unor activitati esentiale.
”Platforma on-line asigura, printre altele, posibilitatea monitarizarii dezinfectiei si respectarii graficului/programarii acesteia; inmagazinarea rapoartelor individuale de dezinfectie;monitorizarea in timp real a echipamentelor, consumului si stocului de dezinfectant;primirea de mesaje prin intermediul SMS si e-mail in cazul omiterii efectuarii unor dezinfectii programate, erori de functionare sau rapoarte negative datorita intreruperii procesului de dezinfectie, accesul neautorizat in spatii in timpul dezinfectiei sau in perioada de actiune a substantei.”, au mai spus reprezentanții Spitalului Municipal Sighișoara