-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂBilet unic de intrare la mai multe muzee din Brașov

Bilet unic de intrare la mai multe muzee din Brașov

Publicat în

spot_img
spot_img

În şedinţa ordinară din 26 octombrie, Consiliul Judeţean Braşov a aprobat cuantumul Biletului unic de vizitare a instituțiilor muzeale din subordinea administraţiei publice judeţene.

Adoptarea acestei hotărâri survine etapei de dezbatere publică a proiectului, realizată în urma aprobării Acordului de parteneriat între UAT Judeţul Braşov şi cele patru muzee pe care le coordonează, cu tot cu secţiile externe ale acestora.

Astfel, Biletul unic va fi introdus la următoarele instituţii: Muzeul Judeţean de Istorie – Casa Sfatului şi Bastionul Ţesătorilor, Muzeul de Etnografie Braşov şi cele trei secţii ale sale – Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, Muzeul Etnografic Săcele şi Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor” – inclusiv Casa „Ştefan Baciu”.

La aceste nouă obiective muzeale vor fi adăugate încă două, din cadrul Muzeului Județean de Istorie Brașov, în momentul în care acestea îşi vor deschide porţile: Secția Bastionul Graft de pe Aleea după Ziduri şi Muzeul Sportului şi Turismului Montan care este în curs de amenajare în clădirea Olimpia.

Preţul aprobat pentru Biletul unic este de 25 de lei pentru adulţi, 20 lei pentru pensionari, 5 lei pentru copii şi 50 de lei pentru pachetul destinat unei familii formate din doi adulţi şi doi copii.

Biletul unic de vizitare va avea o valabilitate de 15 zile, astfel încât cei care îl cumpără să aibă timp să viziteze toate muzeele, inclusiv cele de la Săcele şi Rupea.

„Ne dorim să realizăm acest Bilet unic în scopul de a crește vizibilitatea muzeelor brașovene, de a asigura accesul turiștilor români și străini la patrimoniul cultural al județului Brașov și a crește astfel numărul de vizitatori. Biletul unic nu va fi destinat doar turiștilor, deoarece ne dorim să atragem și brașovenii în muzee. Prețurile sunt atractive pentru toate categoriile de vizitatori. În special prețurile pentru copii sunt foarte accesibile, tocmai ca să facilităm vizitarea muzeelor de către copii și grupurile școlare organizate, atunci când contextul pandemic va permite aceest lucru. Cu ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, am avut discuţii cu conducerile mai multor unităţi de învăţământ braşovene şi am constatat că există interes şi deschidere din partea cadrelor didactice atât pentru utilizarea Biletului unic, cât şi pentru oportunitatea desfăşurării unor ore în cadrul muzeelor noastre. După ce îl introducem pentru muzeele din subordinea Consiliului Județean, ne dorim să extindem sau să completăm Biletul unic cu încă un tip de bilet care să permită intrarea şi la alte obiective turistice din municipiul Brașov sau din județ”, a explicat vicepreşedintele CJ Braşov Szenner Zoltan, cel care coordonează activitatea instituţiilor culturale din subordinea administraţiei judeţene.

Macheta pentru Biletul unic a fost deja definitivată şi urmează lansarea procedurilor de achiziţie a serviciilor de tipărire. Pentru început, acest tip de bilet se va putea achiziţiona doar în format fizic, de la oricare dintre muzeele aflate în subordinea Consiliului Judeţean Braşov.

În paralel cu Biletul unic, muzeele braşovene vor continua să pună în vânzare actualele bilete individuale de intrare.

„Prin intermediul Biletului unic de vizitare dorim să ne aliniem practicilor existente la nivelul instituţiilor de cultură internaţionale. Biletul unic de acces în muzee este utilizat în numeroase destinaţii turistice europene, fiind un instrument facil la dispoziţia turiştilor şi un foarte bun mijloc de promovare a tuturor instituţiilor cu specific muzeal, nu doar a celor foarte cunoscute publicului larg. Chiar şi în aceste condiţii dificile, marcate de criza sanitară, ne propunem ca judeţul Braşov să rămână destinaţia turistică numărul 1 a României în toate anotimpurile, iar din acest punct de vedere trebuie să creăm permanent atracţii noi, să le promovăm şi să creştem numărul de vizitatori care să treacă pragul muzeelor noastre. Astfel de noi atracţii ar putea deveni chiar anumite obiecte de patrimoniu pe care muzeele noastre le deţin, dacă vom şti să le punem în evidenţă specificitatea şi să le promovăm mai bine. Sperăm să reuşim acest lucru cu ajutorul Biletului unic şi muzeele noastre să devină cu adevărat puncte de atracţie turistică pentru români şi străini deopotrivă”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.   

26.10.2021

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Târg de Sânziene cu meșteșugari locali la Râșnov

După succesul Târgului de Florii, 21 de meșteșugari iscusiți din Râșnov și Țara Bârsei vor fi prezenți în Piața Unirii din Râșnov la Târgul de Sânziene, sâmbătă 22 iunie în intervalul 10:00 - 20:00, cu produse diverse precum îmbrăcăminte, accesorii, piese de decor, bunătăți dulci și sărate.