27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORInelul rutier metropolitan Oradea va fi finanțat cu fonduri din programul „Anghel...

Inelul rutier metropolitan Oradea va fi finanțat cu fonduri din programul „Anghel Saligny”

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Județean Bihor a aprobat astăzi, 26 octombrie, proiectul de hotărâre privind depunerea cererii de finanțare și a devizului general estimativ pentru realizarea inelului rutier metropolitan.

Acesta va trece prin comunele Nojorid, Sânmartin și Oșorhei, va avea două benzi și o lungime de 16,78 de kilometri. Pe traseul șoselei vor fi construite două pasaje, două viaducte și vor fi amenajate patru intersecții giratorii.

Valoarea estimată a proiectului este de 253.326.770,65 lei, cu TVA, iar perioada de implementare va fi de 84 de luni. Finanțarea proiectului ar urma să fie asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

E un proiect important care va asigura o mobilitate metropolitană foarte bună, alături de celelalte proiecte care sunt pe rol în acest moment. De exemplu, dacă cineva vine de la Arad sau Timișoara pe drumul expres și vrea să meargă la Băile Felix, nu mai intră în Oradea, coboară de pe drumul expres la Livada, intră pe centura Nojorid, ajunge imediat pe acest inel rutier și în 3 minute este la Cordău, la girație, coboară și intră direct în stațiune. De asemenea, dacă cineva vrea să meargă din zona Hidișel înspre Cluj-Napoca, nu mai intră pe centura Oradea, prin Sânmartin, urcă pe acest inel și iese spre Oșorhei. Acest pachet de proiecte va rezolva circulația în zona metropolitană a Municipiului Oradea pe o rază de 20-30 de kilometri în anii următori, această zonă fiind cea mai aglomerată. În partea de nord urmează să facem o altă asociere pentru a realiza în parteneriat proiectul centurii Biharia și drumul de legătură dintre această centură și localitatea Paleu”, a explicat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, în conferința de presă care a precedat ședința ordinară.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a mai anunțat înființarea unei asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI) formată din Consiliul Județean și Primăria Oradea pentru implementarea proiectului „Inel rutier metropolitan Oradea”.

În acest scop, Consiliul Județean a aprobat proiectul de hotărâre privind încheierea unui acord de parteneriat între cele două instituții menționate anterior.

Potrivit acordului, Consiliul Județean Bihor se obligă să depună și să înregistreze la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cererea de finanțare pentru proiectul „Inel rutier metropolitan Oradea” și pune la dispoziția ADI suma minimă prealocată în cadrul PNI  „Anghel Saligny”, de 140 de milioane de lei, cu TVA.

Primăria Oradea sprijină Consiliul Județean Bihor în vederea depunerii cererii de finanțare și pune la dispoziția ADI suma minimă prealocată în cadrul PNI „Anghel Saligny”, de 43 de milioane de lei, cu TVA.

Pentru realizarea acestui proiect au fost aprobate și acorduri de parteneriat cu primăriile comunelor care vor fi traversate de inelul rutier.  

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Prima premieră a noii stagiuni a teatrului ”Szigligeti” din Oradea, un omagiu adus scriitorului Tamási Áron la 125 de ani de la naştere

Teatrul ''Szigligeti'' din Oradea, prin cele trei trupe ale sale, Trupa Szigligeti, Ansamblul Nagyvárad şi Trupa Lilliput, pregăteşte o stagiune 2022 - 2023 cu producţii noi, marcând totodată şi aniversările legate de naşterea poetului Petőfi Sándor (200 de ani) şi a scriitorului ardelean Tamási Áron (125 de ani)