Spitalul Municipal din Oradea dispune de o platformă ecografică oftalmologică de ultimă generaţie, printre puţinele din ţară, precum şi de o serie de aparate medicale, un sistem de telemedicină performant şi alte dotări, achiziţionate printr-un proiect cu fonduri europene.
Este vorba despre un proiect derulat, din anul 2019 până în octombrie 2021, de Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea împreună cu Spitalul Central Judeţean Békés, având un buget total de aproape 3 milioane de euro, din care 2,45 de milioane au ajuns la spitalul orădean şi aproximativ 500 de mii de euro la spitalul Békés.
Spitalul orădean a fost dotat astfel cu un RMN performant, aparatură de radiografie-radioscopie digitală, 3 ecografe, un echipament UPS pentru RMN, 4 defibrilatoare manuale, o platformă ecografică oftalmologică cum doar în Cluj, Timişoara şi Arad mai sunt în Nord-Vestul ţării.
Pentru secţia ATI au fost achiziţionate 5 monitoare şi 5 ventilatoare, un aparat mobil de radiografie digitală, un turn de operaţie 3D full-HD pentru blocul operator, un sistem de transport pe bază de vacuum, un sistem de telemedicină performant, 31 de monitoare de înaltă performanţă, 23 de injectomate şi 23 de infuzomate.
Evenimentul de închidere a proiectului, derulat în perioada noiembrie 2019 – octombrie 2021, s-a desfăşurat cu participarea on-line a conducerii spitalului din Békés. Despre dificultăţile întâlnite în scrierea şi implementarea proiectului a vorbit Marius Moş, directorul executiv al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea.
Proiectul „Îmbunătăţirea serviciilor medicale transfrontaliere prin dotarea cu echipamente medicale modernizate în cadrul Spitalului Dr. Gavril Curteanu din Oradea şi Spitalului Central Judeţean Bekes”, derulat prin Programul Interreg V-A România – Ungaria şi finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, a avut ca obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii medicale şi sociale cu scopul reducerii inegalităţilor în ceea ce priveşte statusul de sănătate, promovând incluziunea socială prin accesul îmbunătăţit la serviciile sociale, culturale şi recreative şi tranziţia de la serviciile instituţionale la cele comunitare.
Foto: Pexels