fbpx
15.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂUnde mergem în Timișoara în weekend?

Unde mergem în Timișoara în weekend?

Publicat în

spot_img
spot_img

Timișoara găzduiește în ultimul weekend din octombrie o multitudine de evenimente culturale, dintre care vă oferim câteva sugestii. Pentru detalii legate de participare, puteți consulta paginile evenimentelor atașate în descriere.

🟠 Artist Talk performativ Grupul Marginalii (29 octombrie, ora 19.30, Teatrul German)

Evenimentul este o întâlnire cu artiștii din fostul Grup Marginalii – Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea și Irina Costea de la distanță – o încercare live de arheologie a mișcării, de accesare a unei potențiale arhive corporale din urmă cu 30 de ani, dar și o discuție pornind de la această propunere performativă. Moderator: Ștefania Ferchedău.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile (30% din capacitatea sălii – 35 de locuri – potrivit reglementărilor în vigoare) cu invitație gratuită ridicată de la casieria Teatrului German.

🟠 Concert simfonic – Radu Popa & Mihai Ailenei (29 octombrie, ora 19:00, Sala Capitol)

Ultima zi a Festivalului Internațional Timișoara Muzicală aduce un concert simfonic sub bagheta dirijorului Radu Popa. Solistul va fi clarinetistul Mihai Ailenei. În program: W. Lutosławski – 5 preludii de dans; Rossini; Loffer – Klarinetten Kapriolen; F. Schubert – Simfonia nr. 3 în re major, D. 200.

foto Filarmonica Banatul Timișoara, Dana Moica

🟠 Festivalul Internațional de Literatură Timișoara (29 octombrie, online)

Tema ultimei seri de festival este Politica literaturii și poetica intimității. Vor avea loc lecturi publice și dezbateri, cu participarea scriitorilor: András Forgách (din romanul Dosarele mamei mele), Petru Cimpoeșu (din romanul Scrisori către Taisia, roman în curs de apariție), Daniel Vighi și Viorel Marineasa (din volumul Continentul gri. Timișoara culturală în arhivele Securității, carte în curs de apariție). Moderatoare este Magda Grădinaru.

🟠 Narațiuni sonore (30-31 octombrie, între 12:00-20:00)

Narațiuni Sonore / Sonic Narratives este un traseu fizic și imaginar, care urmărește conștientizarea spațiului urban, trăit, explorat și (re)descoperit, a ecologicului de tip emoțional, acustic, senzorial și social. Traseul fizic, care pornește din centrul orașului, pe malul canalului Bega către periferie, traversează un peisaj urban cu o încărcătură istorică diversă și ne induce într-o serie de incursiuni sonore și vizuale prin intermediul unor acțiuni sau intervenții artistice.

🟠 Bienala Art Encounters (programul pentru 29-31 octombrie)

Vineri, 29 octombrie, 11:00-15:00My Art Encounters. Program de mediere pentru școli (program de mediere culturală dedicat copiilor și publicului tânăr – Birourile ISHO, Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, Muzeul Național de Artă Timișoara)

18:00Chill after work cu Adina Ștefănescu (în parteneriat cu Asociația Culturală Contrasens) – întâlnire informală de vineri seară cu sectorul corporate, la sediul Fundației Art Encounters.

Sâmbătă, 30 octombrie, 11:00-13:30Monotremu/Minitremu: „Artă-mă – feluri de a experimenta artele”, pavilionul din curtea Muzeului de Transport Public „Corneliu Mikloși”.

16:00Lansare de carte: Estetica întâlnirii. Enigma artei contemporane (Librăria La Două Bufnițe)

17:00 How to Talk Together cu Anna Harsanyi (în parteneriat cu Asociația Culturală Contrasens) – tur special pentru comunități, la Fundația Art Encounters.

Duminică, 31 octombrie, ora 11:00Artiști români în expoziție, tur ghidat cu Sorina Jecza (Muzeul Național de Artă Timișoara).

11:00-12:30Program pentru copii: Care-i faza cu arta contemporană? Cu Suzana Dan (în parteneriat cu Asociația Culturală Contrasens) – Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”

15:00-17:00Tur ghidat specializat pentru adolescenții și tinerii pasionați de artă, cu Suzana Dan (în parteneriat cu Asociația Culturală Contrasens) – Birourile ISHO și Fundația Art Encounters

foto ArtEncounters, Adrian Câtu

🟠 La Feminin | scrisori ascunse | Eu sunt Ea

Fă o plimbare pe străzile din Timișoara, scanează codul QR de pe poster, scoate-ți căștile, ascultă și lasă-te cuprins de emoția unei iubiri trăite în anul 1974 chiar de mama actriței Christine Cizmas cea care stă în spatele unui performance audio scos din tiparele convenționalului. Detalii despre locații unde poate fi găsit codul QR se găsesc în descrierea evenimentului. Performance-ul poate fi ascultat până în 7 noiembrie

🟠 Eu Sunt Ea – Expoziție foto Oana Stoian (Institutul Francez Timișoara)

Fotografa Oana Stoian vă invită să priviți felul în care percepe ea identitatea feminină. EU devine EA în relație cu altcineva. Intimitatea relației modulează identitatea, imaginea. Expoziția artistei este o călătorie prin aceste schimbări, prin diferite „stații” identitare, fiecare oferind posibilitatea imersiunii în imaginea de sine a artistei și poate a căutării propriei imagini de sine. Expoziția poate fi vizitată până în 8 noiembrie.

*foto principală Digi24

Anitta Pelin

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.