fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEInstanţa a anulat definitiv trecerea cimitirului din Valea Uzului în domeniul public...

Instanţa a anulat definitiv trecerea cimitirului din Valea Uzului în domeniul public al oraşului Dărmăneşti

Publicat în

spot_img
spot_img

Curtea de Apel Bacău a anulat, joi, definitiv, hotărârea din martie 2019 a Consiliului Local Dărmăneşti prin care acesta a inclus Cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul său public.

Minuta sentinţei a fost publicată pe portalul instanţelor de judecată din România. Curtea de Apel a considerat nefondat şi a respins apelul Primăriei Dărmăneşti şi al Consiliului Local Dărmăneşti împotriva sentinţei primei instanţe de anulare a hotărârii Consiliului Local. Potrivit minutei, prezenta sentinţă este definitivă. Sânmartin a fost reprezentat în proces de avocatul Serviciului de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor „Mikó Imre”.

Hotărârirea adoptată de Consiliul Local Dărmăneşti, care a fost anulată joi, a fost prima dintr-o serie de demersuri prin care oraşul din judeţul Bacău a început transformarea cimitirului militar. În baza hotărârii, acum anulate, şi-a eliberat şi autorizaţia de construcţie prin care a creat sola românească şi a construit un monument în cimitir. Comuna Sânmartin a contestat, de asemenea, autorizaţia de construcţie la Tribunalul Bacău, însă, în iunie 2020, acel proces a fost suspendat de instanţă până când se ajunge la o hotărâre definitivă în litigiul privind proprietatea.

Sándor Birtalan, primarul din Sânmartin, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI, că au ştiut întotdeauna că au dreptate şi au avut încredere că adevărul lor va fi găsit şi în instanţă. Acesta a mai adăugat că oamenii din Sânmartin au făcut multe în ultimele decenii pentru a păstra memoria militarilor căzuţi în Valea Uzului.
Primăria Dărmăneşti a intentat, la rândul său, un proces împotriva comunei Sânmartin, solicitând anularea hotărârii de consiliu local prin care cimitirul militar din Valea Uzului a fost trecut în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul său public. În luna octombrie a anului trecut, aşezarea din judeţul Bacău a pierdut definitiv şi acest proces.

În martie 2019, Primăria Dărmăneşti a declarat cimitirul militar din Valea Uzului proprietatea sa publică, iar în luna aprilie a amenajat o parcelă românească în cimitirul militar din localitatea depopulată aflată la limita dintre judeţele Harghita şi Bacău. Înainte de asta, cimitirul a fost îngrijit de comuna Sânmartin, iar comunitatea maghiară îl consideră un cimitir militar maghiar.

În data de 6 iunie 2019, de Ziua Eroilor, mii de români care au venit la o comemorare au intrat cu forţa în cimitir pentru a participa la sfinţirea, printr-o slujbă religioasă, a solei româneşti şi monumentului, după ce secuii au încercat să împiedice ocuparea cimitirului formând un lanţ uman în faţa acestuia.

La o săptămână după aceste violenţe, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) a clarificat faptul că cei 149 de militari, ale căror nume au fost citite cu voce tare ca parte a ceremoniei de după ocuparea cu forţa a cimitirului, nu se odihnesc, de fapt, în cimitirul de la Valea Uzului. Naţionaliştii care au ocupat atunci cimitirul – dintre care mulţi au fost aleşi, între timp, deputaţi şi senatori în culorile partidului AUR – au organizat mai multe depuneri de coroane în cimitir în cinstea acelor militari români ale căror rămăşiţe, potrivit poziţiei oficiale româneşti, nu se află acolo.

Adrian Meitner

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel

La Bistrița are loc o nouă ediţie a Ostermarkt, târgul de Paşti al saşilor

Saşii s-au adunat, sâmbătă, în centrul istoric al municipiului Bistriţa, pentru o nouă ediţie a Ostermarkt - târgul de Paşti, o tradiţie veche de aproape nouă secole care are loc cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor.

Mihai Tîrnoveanu, liderul organizației extremiste Calea Neamului, amendat cu 10.000 de lei pentru că a încercat să perturbe manifestările din Târgu Mureș de Ziua Maghiarilor...

Tîrnoveanu a fost ultima oară în Sfântu Gheorghe în 1 decembrie 2023, cu scopul de a organiza o manifestare în onoarea poporului român. În locul unei mulțimi zgomotoase, evenimentul nu a reușit să atragă decât puțini oameni, făcându-se auzite doar câteva lozinci antimaghiare.