8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăVREMEAAurora boreală ar putea fi văzută în această noapte în trei județe...

Aurora boreală ar putea fi văzută în această noapte în trei județe din vestul țării

Publicat în

spot_img
spot_img

„Aurora Boreală ar putea fi PARȚIAL vizibilă din nordul României, în intervalul 30.10, ora 21:00 – 31.10, ora 03:00, în zonele zonele deluroase și montane din nordul țării (județele Maramureș, Bistrița, Harghita) – șanse 35-60%”, spun cei de la Severe Weather Alert – România.

Meteorologii spun că aurora boreală poate fi văzută în România din zone ferite, spre nord.

„Mare parte a luminilor vor fi sub linia orizontului (fenomenul va avea maximul la 48-50° lat. N magnetică), dar se pot observa scurte licăriri ale culorilor în depărtare. Condițiile meteorologice vor fi perfecte (cer senin), așa că nu rămâne decât să avem puțin noroc și multă răbdare. Datorită distanței semnificative dintre arealul cu vizibilitate maximă a fenomenului și coordonatele țării noastre, nu vom fi martorii unor scene spectaculoase, precum cele surprinse în Alaska, Norvegia sau Finlanda. În cel mai fericit caz, cei norocoși vor avea o vedere asemănătoare celei din Harghita, în martie 2015 (Foto: Attila Munzlinger)”, spune sursa citată.

Județul Harghita (Pasul Țengheler) – 17/18 martie 2015. Foto: Attila Munzlinger

Aurorele boreale sunt vizibile cu ochiul liber, având în vedere faptul că în situația dată luminile vor fi „șterse” și departe în orizont, specialiștii recomandă fotografierea cu timpi lungi de expunere, pentru a surprinde, pe cât posibil, spectacolul culorilor.

Potrivit sursei citate, pe data de 28 octombrie, o erupție solară semnificativă a fost urmată de ejecția masei coronale, cu o viteză de 973 km/s.

„Astfel, variațiile majore ale vântului solar au provocat o puternică furtună geomagnetică la nivelul Terrei. Electronii eliberați parcurg traseul câmpului magnetic al Pământului până la cei doi Poli, unde se ciocnesc cu atomii și moleculele de oxigen și azot din atmosfera superioară. În acest fel, electronii își transferă energia în atmosferă, excitând atomii și moleculele în energii superioare. În momentul relaxării în stări de energie inferioară, își eliberează energia sub formă de lumină. Aurora se formează de obicei la 80 până la 500 km deasupra suprafeței Pământului”, explică sursa citată.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel