Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi cel al României, Klaus Iohannis, vor anunţa marţi planurile ce vizează construirea unui reactor modular mic (SMR – Small modular reactors), primul de acest tip, în România, în parteneriat cu firma americană NuScale Power.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Conform unui comunicat la Casei Albe, prin acest parteneriat cea mai recentă tehnologie nucleară civilă va fi adusă într-o parte critică a Europei.

“Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, ceea ce va poziţiona tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o unitate NuScale cu 12 module, şi iniţial va crea peste 6.000 de locuri de muncă americane şi româneşti, având potenţial de a crea alte 30.000 de locuri de muncă dacă va fi extins proiectul. Dezvoltarea tehnologiei SMR va avea o contribuţie importantă la decarbonizarea sectorului energiei şi la emisii zero în viitor”, se menţionează în comunicat.

Reactoarele modulare mici (SMR) sunt reactoare de fisiune nucleară care au o dimensiune mult redusă față de reactoarele clasice. Ele sunt proiectate pentru a fi fabricate într-o fabrică și apoi transportate pentru a fi instalate. Reactoarele modulare reduc astfel timpul necesar construcției la fața locului, au o eficiență a protecției ridicată și sporesc astfel siguranța în exploatare. Siguranța mai mare vine și din utilizarea caracteristicilor de siguranță pasivă care nu necesită intervenția umană.

SMR-urile au nevoie de un personal redus, comparativ cu reactoarele nucleare convenționale.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania