12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SĂLAJVIDEO | Proiect pentru salvarea jocului socăciţelor, specific nunţilor din Sălaj

VIDEO | Proiect pentru salvarea jocului socăciţelor, specific nunţilor din Sălaj

Publicat în

spot_img
spot_img

Peste 50 de femei din Sălaj, pasionate de dansul popular, au realizat la finalul lunii octombrie o coregrafie specială, dansând în aer liber cu scopul de a conserva şi de a promova jocul socăciţelor, obicei de nuntă specific zonei cunoscute ca Sub Meseş.

Acţiunea a avut loc în cadrul unui proiect iniţiat de Asociaţia Atelierul de Joc Popular din Zalău şi Asociaţia Cununa Meseşului Horoatu Crasnei, cu sprijinul primărie comunei Horoatu Crasnei şi în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Socăciţele sunt bucătărese, cunoscute în mediul rural din Sălaj ca persoane angajate să conducă prepararea bucatelor pentru mese festive, nunţi sau înmormântări.

„Din păcate, nunţile la sat au dispărut aproape în totalitate, obiceiurile odată cu nunţile. Avem obligaţia morală să transmitem mai departe către generaţiile tinere aceste obiceiuri şi poate cândva nunţile la sat vor reapărea, iar obiceiurile vor fi repuse în context la adevărată lor valoare”, precizează, într-o postare pe Facebook, Gabriel Marius Boticaş, instructor coregraf joc popular şi coordonator la Atelierul de Joc Popular.

Potrivit acestuia, pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie 2021, Asociaţia Atelierul de Joc Popular a oferit, gratuit, cursuri de joc popular tuturor celor care au dorit să înveţe acest joc femeiesc.

„La finalul perioadei de învăţare, 52 de socăciţe din 70 înscrise în proiect, au realizat o coregrafie unică în Sălaj datorită numărului mare de participante, fără ca publicul să aibă acces, dar care va fi difuzată în mediul on-line în perioada următoare”, adaugă sursa citată.

Proiectul se întinde pe o durată de cinci ani şi are ca obiectiv realizarea unei coregrafii cu cel puţin 100 de socăciţe până în anul 2025.

Sursa foto: Gabriel Marius Boticas / Facebook

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel