Poliţişti si inspectori de la Garda Forestieră efectuează miercuri 25 de percheziţii în judeţul Bistriţa-Năsăud, la sediile unor operatori economici, la sediul unui ocol silvic şi în locuinţele unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, fals intelectual şi uz de fals, se menţionează într-un comunicat transmis pe Facebook de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
„În această dimineaţă (miercuri, n.r.), poliţiştii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean BN – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice, alături de inspectorii Gărzii Forestiere Cluj, sprijiniţi de luptători de acţiuni speciale din cadrul mai multor inspectorate de poliţie judeţene, precum şi reprezentanţi ai Serviciului Judeţean Anticorupţie BN, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, efectuează 25 de percheziţii, în judeţul Bistriţa-Năsăud, la sediile unor operatori economici, la sediul unui ocol silvic şi în locuinţele unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, fals intelectual şi uz de fals. Suportul de specialitate este asigurat de Direcţia de Ordine Publică şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române”, se menţionează în comunicat.
În context, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a subliniat că destructurarea acestor reţele este esenţială în lupta împotriva tăierilor ilegale. Ministrul a precizat, totodată, că SUMAL este cel mai important instrument pentru prevenirea şi identificarea ilegalităţilor silvice cu rezultate care încep să se vadă.
„Felicit echipele care acţionează eficient în teritoriu şi le mulţumesc atât colegilor din gărzile forestiere, cât şi structurilor din cadrul #MAI, care ne oferă sprijinul necondiţionat şi eficient pentru combaterea criminalităţii din sectorul forestier. Ne-am asumat lupta împotriva tăierilor ilegale, iar destructurarea acestor reţele este esenţială pentru atingerea obiectivelor. Anul acesta am operaţionalizat noul SUMAL, care a devenit deja cel mai important instrument pentru prevenirea şi identificarea ilegalităţilor silvice, iar rezultatele deja încep să se vadă. În acelaşi timp, în PNRR am prevăzut sume importante pentru continuarea digitalizării în sectorul silvic, astfel încât să închidem toate acele portiţe pe care hoţii de lemne încearcă să le utilizeze pentru eludarea legii”, a declarat ministrul Mediului.
În primele nouă luni ale anului, Direcţia Corp Control, Integritate şi Anticorupţie, prin structurile din subordine, Gărzile Forestiere, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, dar şi personalul silvic cu atribuţii de control din cadrul ocoalelor silvice de regim, au efectuat 152.072 de controale, constatând 5.176 de contravenţii cu 10.276.553 lei amenzi aplicate, 20.694 metri cubi material lemnos confiscat fizic şi 11.369 metri cubi material lemnos confiscat valoric.
De asemenea, s-au constatat 3.741 infracţiuni pentru care s-au întocmit tot atâtea sesizări penale, valoarea prejudiciului din tăieri fără drept de arbori fiind de 31.949.987 lei pentru un volum de 68.098 metri cubi de tăieri fără drept.