7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘBiserici de lemn din zona de vest a țării, scanate 3D de...

Biserici de lemn din zona de vest a țării, scanate 3D de Muzeul Banatului

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Național al Banatului contribuie la inventarierea bisericilor de lemn din zona de vest a țării. Reprezentanți ai instituției de cultură scanează în format 3D, pentru început, lăcașele de cult de la Corbești și Groși din județul Arad.

Este vorba de o etapă a proiectului „Biserici Înlemnite – Inventarierea bisericilor de lemn din România – proiect pilot: bisericile de lemn din jud. Arad” în cadrul căreia s-a realizat un workshop de relevare digitală a bisericilor de lemn. A avut loc scanarea lăcașelor din Corbești și Groși pentru a determina cea mai eficientă metodologie de relevare și documentare. Muzeul Banatului este reprezentat de Adriana Sărășan și Adrian-Cristian Ardelean care se ocupă cu achiziția, procesarea și analiza datelor spațiale, utilizând tehnici precum, geofizica aplicată, GIS, teledetecție, fotogrametrie și scanare 3D. În cadrul workshop-ului, Adriana Sărășan a susținut prezentarea „O scurtă poveste Evoluționară – despre fotogrammetrie și scanare 3D”, iar cu ajutorul instrumentelor (dronă DJI Phantom 4 Pro + scanner terestru Faro Focus 3D x 330), aflate în dotarea MNaB, s-a realizat fotogrametria și scanarea bisericii de lemn din localitatea Groși.

În arheologie, conservare, restaurare și multe alte domenii, scanarea 3D și fotogrametria, sunt două tehnici complementare care implică transpunerea informației din analog în digital. Datele achiziționate prezintă o acuratețe foarte ridicată, fiind posibile măsurători de înaltă precizie, ceea ce facilitează procesul de documentare, analiză a obiectivelor investigate, constituind și suportul pentru proiecte de conservare/restaurare”, au transmis specialiștii de la Muzeul Național al Banatului.

Sursă foto: Muzeul National al Banatului

Răzvan Idvorean

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.