Muzeul Național al Banatului contribuie la inventarierea bisericilor de lemn din zona de vest a țării. Reprezentanți ai instituției de cultură scanează în format 3D, pentru început, lăcașele de cult de la Corbești și Groși din județul Arad.
Este vorba de o etapă a proiectului „Biserici Înlemnite – Inventarierea bisericilor de lemn din România – proiect pilot: bisericile de lemn din jud. Arad” în cadrul căreia s-a realizat un workshop de relevare digitală a bisericilor de lemn. A avut loc scanarea lăcașelor din Corbești și Groși pentru a determina cea mai eficientă metodologie de relevare și documentare. Muzeul Banatului este reprezentat de Adriana Sărășan și Adrian-Cristian Ardelean care se ocupă cu achiziția, procesarea și analiza datelor spațiale, utilizând tehnici precum, geofizica aplicată, GIS, teledetecție, fotogrametrie și scanare 3D. În cadrul workshop-ului, Adriana Sărășan a susținut prezentarea „O scurtă poveste Evoluționară – despre fotogrammetrie și scanare 3D”, iar cu ajutorul instrumentelor (dronă DJI Phantom 4 Pro + scanner terestru Faro Focus 3D x 330), aflate în dotarea MNaB, s-a realizat fotogrametria și scanarea bisericii de lemn din localitatea Groși.
”În arheologie, conservare, restaurare și multe alte domenii, scanarea 3D și fotogrametria, sunt două tehnici complementare care implică transpunerea informației din analog în digital. Datele achiziționate prezintă o acuratețe foarte ridicată, fiind posibile măsurători de înaltă precizie, ceea ce facilitează procesul de documentare, analiză a obiectivelor investigate, constituind și suportul pentru proiecte de conservare/restaurare”, au transmis specialiștii de la Muzeul Național al Banatului.
Sursă foto: Muzeul National al Banatului