8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEReprezentant guvernamental ungar: Relațiile cu România se îmbunătățesc

Reprezentant guvernamental ungar: Relațiile cu România se îmbunătățesc

Publicat în

spot_img
spot_img

Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei premierului ungar, responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile, a declarat la deschiderea conferinţei internaţionale ”Conservarea şi transmiterea valorilor comunităţilor etnice”, că relațiile Ungariei cu România se îmbunătățesc, un rol important în acest sens avându-l minoritățile naționale din cele două țări și modul în care acestea sunt sprijinite în demersurile de păstrare a valorilor acelor comunități.

Miklós Soltész a subliniat că s-a format o ”relaţie pozitivă” cu Serbia, Croaţia, Slovacia, Slovenia, iar relaţiile cu
România se îmbunătăţesc. Secretarul de stat a subliniat că această schimbare consistentă din ultimii ani consolidează Europa naţiunilor.

“Noi, maghiarii, considerăm că Europa naţiunilor este cea care păstrează această comunitate”, a afirmat secretarul de stat, subliniind că nu numai naţiunile în sine, ci şi naţionalităţile din fiecare ţară au un rol deosebit în acest sens.

Miklós Soltész a dat un exemplu negativ, spunând despre relaţiile ucraineano-ungare că sunt “egale cu zero”. “Asta nu depinde de noi, noi facem tot posibilul”, a explicat politicianul, indicând că Ungaria îi ajută în multe feluri pe ucraineni, cum ar fi de exemplu îngrijirea răniţilor, organizarea sejururilor de vacanţă pentru copiii ucraineni rămaşi orfani, însă aceste gesturi nu se regăsesc în relaţia dintre cele două state.

Descriind politicile privind naţionalităţile din Ungaria, secretarul de stat a rezumat în 10 puncte eforturile depuse din
ultimii 11 ani pentru dăinuirea naţionalităţilor. Acesta a enumerat: redactarea Constituţiei, prezenţa în Parlamentul ungar a naţionalităţilor, sistemul de autoguvernare, transferul instituţiilor către naţionalităţi, prezenţa Bisericii, viaţa comunitară desfăşurată prin intermediul ONG-urilor etnice, întărirea relaţiei naţionalităţilor cu statele mamă, educaţia şi formarea, mediul legal şi finanţarea.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Grupul Partidului Popular European a aprobat primirea Partidului TISZA în rândurile sale

Partidul TISZA este condus de un fost aliat al lui Viktor Orbán și a obținut la alegerile europarlamentare din Ungaria un rezultat prin care, practic, a spulberat opoziția și promite să pună mari probleme Fidezs în viitor

Partidul Popular European, gata să primească în rândurile sale noul partid ungar de opoziţie Tisza, condus de Peter Magyar

Tisza a obţinut 7 din cele 21 de mandate de eurodeputat ce revin Ungariei, mai multe decât toate mandatele obţinute împreună de celelalte partide ungare de opoziţie, în timp ce Fidesz a obţinut 11 mandate, faţă de 13 în 2019.