Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei premierului ungar, responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile, a declarat la deschiderea conferinţei internaţionale ”Conservarea şi transmiterea valorilor comunităţilor etnice”, că relațiile Ungariei cu România se îmbunătățesc, un rol important în acest sens avându-l minoritățile naționale din cele două țări și modul în care acestea sunt sprijinite în demersurile de păstrare a valorilor acelor comunități.
Miklós Soltész a subliniat că s-a format o ”relaţie pozitivă” cu Serbia, Croaţia, Slovacia, Slovenia, iar relaţiile cu
România se îmbunătăţesc. Secretarul de stat a subliniat că această schimbare consistentă din ultimii ani consolidează Europa naţiunilor.
“Noi, maghiarii, considerăm că Europa naţiunilor este cea care păstrează această comunitate”, a afirmat secretarul de stat, subliniind că nu numai naţiunile în sine, ci şi naţionalităţile din fiecare ţară au un rol deosebit în acest sens.
Miklós Soltész a dat un exemplu negativ, spunând despre relaţiile ucraineano-ungare că sunt “egale cu zero”. “Asta nu depinde de noi, noi facem tot posibilul”, a explicat politicianul, indicând că Ungaria îi ajută în multe feluri pe ucraineni, cum ar fi de exemplu îngrijirea răniţilor, organizarea sejururilor de vacanţă pentru copiii ucraineni rămaşi orfani, însă aceste gesturi nu se regăsesc în relaţia dintre cele două state.
Descriind politicile privind naţionalităţile din Ungaria, secretarul de stat a rezumat în 10 puncte eforturile depuse din
ultimii 11 ani pentru dăinuirea naţionalităţilor. Acesta a enumerat: redactarea Constituţiei, prezenţa în Parlamentul ungar a naţionalităţilor, sistemul de autoguvernare, transferul instituţiilor către naţionalităţi, prezenţa Bisericii, viaţa comunitară desfăşurată prin intermediul ONG-urilor etnice, întărirea relaţiei naţionalităţilor cu statele mamă, educaţia şi formarea, mediul legal şi finanţarea.