fbpx
1.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCORONAVIRUS"Șezătoare pentru vaccinare" la Ciugud. Cum au reacționat ciugudenii la inedita acțiune...

„Șezătoare pentru vaccinare” la Ciugud. Cum au reacționat ciugudenii la inedita acțiune de imunizare

Publicat în

spot_img
spot_img

Astăzi în cele șase sate ale comunei Ciugud a avut loc o campanie inedită de încurajare a vaccinării. Denumită „Șezătoare pentru vaccinare”, acțiunea și-a propus să promoveze vaccinarea ca măsură de protejare a sănătății comunității, amintind totodată de spectacolele și de sărbătorile de odinioară. Astfel, reprezentanții primăriei au pregătit filme etnografice, care au fost proiectate în sălile unde se desfășoară acțiunile de vaccinare.

Acţiunea a avut ca scop stimularea vaccinării prin crearea unor centre de vaccinare temporare, astfel încât cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze în municipiul Alba Iulia. Căminele culturale sau o parte din şcoala gimnazială au fost transformate în centre de vaccinare deservite de echipe medicale specializate. Pe parcursul acţiunii au fost proiectate filme etnografice de la evenimentele culturale organizate, în 2019, în comuna Ciugud, iar cetăţenii au fost întâmpinaţi de voluntari în costume populare.

”Încheiem o zi grea, dar cu rezultate frumoase.Numeroși cetățeni din satele comunei Ciugud s-au vaccinat cu încredere și voie bună la „Șezătoare pentru vaccinare”. Am încercat să facem vaccinarea mai inedită, cu proiecții de filme etnografice, muzică populară și cu voluntari care au îmbrăcat costumele populare și i-au așteptat cu zâmbetul pe buze pe cetățenii înscriși la vaccinare. Colegii noștri din primărie au fost voluntari în această acțiune și încă sunt în teren pentru a-i duce acasă, în localitățile lor, pe membrii echipelor de vaccinare, mobilizați din întreg județul.

Sunt obosiți după o zi de alergat între centrele temporare de vaccinare, dar mulțumiți că au dat șansa unor semeni să lupte cu virusul acesta. E greu când în lupta cu pandemia te bați cu virusul, dar și cu abundența de știri false și mituri despre vaccinare. E greu, dar nu ne lăsăm pentru că o administrație locală are obligația morală și legală de a-și ocroti cetățenii. Și când în ultima săptămână trei consăteni au fost răpuși de aceasta boală, îți dai seama că trebuie să faci și mai mult.”, au transmis reprezentanții primăriei din localitate.

„La sat ne este dor de şezătorile şi sărbătorile tradiţionale, ne este dor de interacţiunea cu consătenii şi de veselia de odinioară. Cu toţii ne dorim să revenim la normalitate, iar acest lucru se poate întâmpla doar dacă suntem responsabili şi susţinem măsurile de diminuare a efectelor pandemiei. La Ciugud am organizat mai multe campanii prin care am încercat să oferim cetăţenilor posibilitatea de a se vaccina. De această dată, am făcut-o într-un mod inedit, prin organizarea unor proiecţii de filme etnografice pe parcursul acţiunii de vaccinare. Am fost sprijiniţi de consilierii locali şi de câţiva voluntari care au îmbrăcat costumele populare pentru a da încredere cetăţenilor veniţi la centrele de vaccinare. Vaccinarea este un act voluntar şi decizia aparţine fiecăruia dintre noi, însă nu trebuie să uităm că realitatea din ultima perioadă ne-a arătat că vaccinul poate face diferenţa între viaţă şi moarte”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Comuna Ciugud nu este la prima campanie de vaccinare inedită organizată în acest an. Astfel, în luna mai, administraţia locală a organizat, pe parcursul mai multor zile, campania „Vaccinare la poarta ta!”, iniţiativă ce a avut ca scop stimularea vaccinării în zona rurală prin oferirea posibilităţii cetăţenilor de a se vaccina în propria gospodărie sau în puncte temporare amenajate cât mai aproape de casele lor. Acţiunea a fost testată în premieră naţională şi, pentru că s-a dovedit un succes, a fost preluată şi de alte comunităţi rurale. Campania a fost derulată în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Alba, care a asigurat dozele de vaccin şi o parte din personalul medical, echipele de vaccinare fiind suplimentate cu medicii şi asistenţii de familie din Ciugud.

Ioana Pop

Articole recente

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

Mai multe articole de același fel