Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, consideră că în unităţile şcolare unde activitatea se desfăşoară cu prezenţă fizică va creşte numărul de infectări cu noul coronavirs, întrucând bolile cu transmitere respiratorie se răspândesc în mediile cu coabitare de câteva ore.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Evident că va creşte numărul (infectărilor – n.red.) în şcolile şi în grădiniţele în care există educaţie cu prezenţă fizică. Nu are cum să nu crească, evident că această curbă descendentă (scăderea numărului de cazuri – n.red.) este consecinţa vacanţei care a fost de două săptămâni şi oricine poate vedea şi demonstra legătura între acest eveniment (şi scăderea cazurilor – n.red.) Experienţa ne-a demonstrat şi în cazul COVID că funcţionează exact pe patternul unei infecţii cu transmitere respiratorie, că în fiecare an, şi în 2020 şi în 2021, fiecare început de şcoală a generat un val la noi”, a declarat dr. Tar Gyongyi, citată de Agerpres.

Ea a subliniat că nu vrea să se pronunţe pentru închiderea şcolilor, ci pentru respectarea riguroasă a regulilor de protecţie în şcoli şi vaccinarea a cât mai multor persoane.

“Nu vreau să zic că trebuie închise şcolile, dar e evident că în acest mediu trebuie aplicate cu şi mai mare rigurozitate toate măsurile de igienă şi distanţare, trebuie purtată masca şi trebuie vaccinat cât mai mult posibil. Practic, sunt singurele modalităţi de a continua cu şcolile deschise. Altfel, vom tot repeta aceste suspendări şi chiar dacă pe plan naţional nu este suspendată activitatea educaţională, noi, la nivel de DSP, vedem că zilnic am suspendat 30 de clase în 30 de şcoli diferite sau chiar în aceeaşi şcoală mai multe clase. Adică, tot la educaţie online s-a ajuns, într-un fel sau altul”,

În legătura cu propunerea ca şcolile să reînceapă activitatea cu prezenţă fizică în localităţile în care incidenţa cazurilor este redusă, dr. Tar a subliniat că riscul este mai mic, însă există, mai ales că şcoala este un mediu propice să se formeze focare dacă apare un singur caz de infectare.

În judeţul Harghita, în ultimele 24 ore, au fost înregistrate 90 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, incidenţa cazurilor la o mie de locuitori fiind, marţi, de 4,74.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania