8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARAClădirea performerilor în robotică de la Hunedoara este aproape gata

Clădirea performerilor în robotică de la Hunedoara este aproape gata

Publicat în

spot_img
spot_img

Lucrările la corpul-anexă de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara, în care îşi vor desfăşura activitatea echipele de robotică ale unităţii şcolare amintite, sunt în stadiu foarte avansat. Clădirea este gata, iar acum se lucrează la finisaje şi instalaţii. Investiţia se ridică la aproximativ 66.000 de euro (320.000 de lei) şi este susţinută integral cu fonduri de la bugetul local al municipiului Hunedoara.

Clădirea anexă le va asigura pasionaţilor de fizică, informatică şi robotică un spaţiu suficient şi confortabil pentru a-şi desfăşura activităţile extraşcolare din domeniile amintite. Noua sală va beneficia şi de un spaţiu clar delimitat pentru testarea roboţilor. Clădirea are o suprafaţă utilă de aproape 100 de metri pătraţi, o înălţime de 3,5 metri şi va fi gata peste câteva săptămâni.

Actuala sală pentru echipele „mari” de robotică are doar 40 de metri pătraţi, spaţiu total insuficient pentru a-şi desfăşura activitatea, mai ales că se lucrează şi cu o serie de dispozitive voluminoase, iar o parte din spaţiu este ocupată de terenul pe care se lucrează cu roboţii. Echipele „juniorilor” de la FIRST Lego League se pregătesc, de asemenea, într-o sală prea mică pentru astfel de activităţi.

Echipa „RobotX” a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” a reuşit anul acesta să câştige o nouă medalie de aur la cea mai importantă competiţie mondială în domeniu, prezentând un proiect complex cu soluţii pentru domeniul sanitar: robot de sterilizare a saloanelor de 100 de ori mai ieftin decât cele existente pe piaţă, dispozitiv de sterilizare a măştilor de protecţie ce poate fi realizat şi acasă, senzori de oxigen pentru saloanele ATI, de asemenea, mult mai ieftini decât cei actuali şi un sistem de comunicare a personalului medical cu pacienţii Covid 19 care se tratează la domiciliu. La aceeaşi competiţie, domnul profesor Mircea Nistor, coordonatorul echipelor de robotică, a primit titlul de „Outstanding Mentor”.

Anul acesta, Robot X Hunedoara şi-a egalat performanţa din 2018, când, la ediţia Campionatului Mondial First Global Challenge din Mexic, a câştigat prima sa mediale de aur la acest nivel.

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Urs brun filmat la bălăceală în Parcul Naţional Retezat

Un urs brun a fost surprins la o scăldătoare de o cameră de supraveghere amplasată de rangeri în Parcul Naţional Retezat, specialiştii afirmând că prezenţa animalului sălbatic de mari dimensiuni în zonă este dovada că habitatele acestuia sunt într-o stare bună de conservare,