7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORExpoziție la Biblioteca Universităţii din Oradea cu lucrările universitarilor orădeni premiate de...

Expoziție la Biblioteca Universităţii din Oradea cu lucrările universitarilor orădeni premiate de Academia Română

Publicat în

spot_img
spot_img

Lucrări ale universitarilor orădeni premiate de Academia Română sunt expuse în holul central al Bibliotecii Universităţii din Oradea.

La iniţiativa prorectorului Universităţii din Oradea, conf. univ. dr. Sorin Borza, a fost amenajată o vitrină care va găzdui de acum încolo volumele premiate de Academia Română.

În prezent, aceasta cuprinde patru volume, premiate în ultimii ani, care au autori cadre didactice ale Universităţii din Oradea.

O carte premiată în anul 2008 este cea realizată de profesorul universitar dr. Sorin Şipoş intitulată „Silviu Dragomir: istoric”, care a primit premiul „Dimitrie Onciul”, la secţiunea Ştiinţe Istorice şi arheologie.

Volumul „Căsătoria în nord-vestul Transilvaniei (a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX), condiţionări exterioare şi strategii maritale”, de prof. univ. dr. Mircea Brie, a fost laureat cu premiul „Mihail Kogălniceanu”, la secţiunea Ştiinţe istorice şi arheologice, în anul 2009.

Sociologul prof. univ. dr. Sergiu Bălţătescu a primit pentru cartea „Fericirea în contextul social al tranziţiei postcomuniste din România” premiul „Dimitrie Gusti”, la secţiunea Ştiinţe economice, juridice şi sociologie, în anul 2009.

Tratând o temă centrală pentru preocupările tuturor – fericirea, autorul acestei lucrări prezintă conceptualizările ştiinţifice ale fericirii, metodele de măsurare a acesteia şi relaţia cu poziţia individului în societate (sex, vârstă, educaţie, status marital, ocupaţie şi venit), valorile, dispoziţiile şi relaţiile pe care le are cu ceilalţi.

Nu în cele din urmă, este expusă o lucrare colectivă la care au participat 35 de specialişti: „Crişana-Maramureş: Atlas Geografic al Patrimoniului Turistic”, lucrare laureată a Premiului „Simion Mehedinţi”, la secţiunea Ştiinţe Geonomice, în anul 2014. Volumul colectiv a fost coordonat de prof. univ. dr. Alexandru Ilieş, decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport.

Şefa serviciului Bibliotecă al Universităţii din Oradea, Florica Ujoc, a precizat că se va îngriji personal ca, în descrierea tehnică pe care fiecare dintre aceste cărţi, aflate în patrimoniul bibliotecii, o are, să fie menţionat şi faptul că a fost premiată de Academia Română.

Sursa: Agerpres

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel