Fiecare pe cont propriu! Majoritatea școlilor din municipiul Deva sunt nevoite să caute soluții alternative pentru încălzirea claselor, după ce sistemul centralizat de încălzire din oraș a intrat în colaps, odată cu închiderea Termocentralei de la Mintia. Soluțiile nu sunt, însă, ieftine, mai ales că vorbim de reșouri electrice sau alte aparate de încălzire care funcționează cu energie electrică.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Instalaţiile de încălzire centralizată a tuturor şcolilor din municipiul Deva ar putea deveni funcţionale abia în prima parte a lunii ianuarie, anul viitor, când vor fi montate toate centralele pe gaz metan şi vor fi realizate racordurile necesare, au estimat astăzi autorităţile județene în urma unei şedinţe convocată de Instituţia Prefectului Hunedoara.

La discuţii au fost prezenţi, alături de subprefectul Lorincz Szell, directorii unităţilor de învăţământ din Deva care nu beneficiază încă de un sistem de încălzire, reprezentanţii distribuitorului de gaz metan şi cei ai Primăriei Deva, precum şi conducerea Inspectoratului Şcolar Hunedoara.

“Directorii unităţilor de învăţământ au prezentat şi situaţia lucrărilor pentru fiecare şcoală în parte, iar conform estimărilor, în luna decembrie, pentru cea mai mare parte a clădirilor, în clase va fi asigurată încălzirea. În totalitate, sistemul de încălzire va fi funcţional în şcolile din Deva, în prima parte a lunii ianuarie 2022”, se precizează într-un comunicat al Instituţiei Prefectului.

Finalizarea execuţiei lucrărilor la cele şapte unităţi de învăţământ, care încă nu au căldură, depinde de activitatea firmelor care execută aceste proiecte, dar şi de recepţionarea la termen a centralelor termice de mare putere necesare pentru producerea agentului termic.

Reprezentantul distribuitorului de gaz metan a menţionat că la începutul săptămânii viitoare vor fi amplasate Staţii de Reglare Măsurare (SRM) care vor deservi trei unităţi de învăţământ unde este necesară funcţionarea acestora: Liceul cu program sportiv “Cetate”, Liceul Tehnologic Energetic şi Liceul Tehnologic “Grigore Moisil”.

Apoi, pentru toate şcolile se aşteaptă solicitarea de racordare, pe care trebuie să o trimită constructorul, la finalizarea lucrărilor.

Pentru distribuitorul de gaz din Deva asigurarea instalaţiilor de racordare şi alimentare cu gaz pentru şcolile din municipiu reprezintă o prioritate, iar lucrările tehnice necesare vor fi executate fără întârzieri, s-a precizat în cadrul întâlnirii.

În prezent, doar trei dintre cele zece unităţi de învăţământ din Deva pot asigura căldură în sălile de clasă cu ajutorul centralelor termice proprii. În restul şcolilor sau liceelor lucrările sunt întârziate din diferite motive, iar elevii îşi desfăşoară activitatea online din cauza frigului din clase. În această situaţie se află circa 53% dintre elevii care învaţă în Deva.

Şcolile şi instituţiile publice din Deva nu mai beneficiază de încălzire din sistemul centralizat de termoficare din luna martie, după ce termocentrala Mintia a fost oprită din lipsa cărbunelui

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania